JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brekk refser Mattilsynet

Landbruksministeren refser Mattilsynet for å være for hard i klypa i kampen for dyrevelferd.

Beitenekt for sauer er å gå for langt, mener landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

– Det er bra at Mattilsynet retter oppmerksomheten mot dyrevelferd for dyr på beite, for det finnes forbedringspotensial på flere områder, sier Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Beitenekt skal ifølge Brekk være siste utvei.

– Jeg mener Mattilsynet her går for langt. Det er ikke klokt å rasle med det sterkeste virkemiddelet i brev og i media før det har vært gjort konkrete risikovurderinger og forsøkt med andre løsninger i hvert eneste konkrete tilfelle, sier Brekk.

Ikke gjort vedtak

Ministeren poengterer at Mattilsynet ikke har gjort slike vedtak.

– Men dersom det blir satt i verk, så forutsetter vi at pålegg om beiterestriksjoner ligger innenfor rammene av gjeldende lov og de føringer som er lagt i rettspraksis, er budskapet fra Brekk.

To tredeler av Norges jordbruksareal er grasmark som egner seg til lite annet enn gras.

Eneste mulighet

– Beitedyr er eneste mulighet til å utnytte disse ressursene, sier Brekk og peker på at det her dreier seg om 300 millioner fôrenheter. Sauen spiser to tredeler av dette.

– Anslag fra «Skog og landskap» viser at det er fullt mulig å doble utnyttelsen av utmarka med godt resultat, sier Brekk. (ANB)

.

Annonse
Annonse