JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Adecco-trollet sprakk

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen gikk fredag tungt ut mot private aktører i omsorgstjenesten.

Hun roste varslere ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo for at de fikk «Adecco-trollet ut i dagslys».

– Der sprakk det med et brak, sa Pedersen i sin hovedtale under landsmøtet.

Temaet var «Velferdspolitiske utfordringer fram mot 2029», og svaret hun ga, var definitivt ikke vikarbyråer med tvilsomme lønns- og arbeidsvilkår.

Nestlederen beskyldte høyresiden i norsk politikk for kun å være opptatt av om en vare eller tjeneste blir levert, ikke hvilken måte det skjer på. Hun hadde også et stikk til Ap-styrte kommuner som har vært fristet til å tenke i disse baner.

Erklært død

– I den grad en slik idé har vært innom våre egne rekker, la oss benytte anledningen til å erklære den for død, formante Pedersen.

Hun mente også at arbeidsvilkårene som ble avdekket i Adecco-saken, undergaver rekrutteringen til yrket, og det i en tid da det trengs stadig flere i omsorgssektoren.

– For hvem vil gå inn i et yrke der normen er å ligge på feltsenger i et bomberom i kjelleren og jobbe doble turnuser uten overtidsbetaling? spurte Pedersen.

Hun la til at oljerike Norge ikke er, og ikke skal bli, en golfstat som baserer seg på at innvandrere gjør de vanlige, nødvendige jobbene under lønns- og arbeidsvilkår som folk som er født i landet, aldri hadde akseptert.

– Svaret er Rigmor

Nestlederen framholdt at ett av svarene på rekrutteringsutfordringen er «Rigmor Aasrud», pluss det vanskelige forhold at både menn og kvinner i hopetall må gå inn i omsorgssektoren dersom det skal være noe som helst slags håp om å møte eldrebølgen. Og det mange tusen flere enn i dag.

– Rigmor har ledet utvalget som sist uke la fram en enstemmig innstilling om krafttak mot ufrivillig deltid. La det være klart: Ufrivillig deltid er kvinnearbeidsløshet, sa Pedersen.

Hun gikk ikke inn i striden rundt lovfesting av retten til heltid, men forsikret at Arbeiderpartiet står «rakrygget» på lag med pasientene og brukerne av helse- og omsorgstjenester.

– Kvalitet er tett knyttet til antall ansatte og kvalifikasjonene til de ansatte. Undergaver vi rekrutteringen, undergraver vi derfor kvaliteten, sa nestlederen.

Hun brettet ut Aps yndlingstema om at forventningene til velferdsstaten ikke kan løses samtidig som det gis milliarder av kroner i skattelette.

– Dette vet også Høyre. De vet hvor kortvarig den eventuelle takknemligheten for skattekutt er hos velgerne. Sist de satt i regjering, kuttet de skattene radikalt. Og mistet en tredel av sine velgere, framholdt Pedersen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse