JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ryddet opp i pensjonsfloke

Hans Hjerpekjøn og andre som er født i desember 1943 risikerte å miste store summer i årlig pensjon.

– Jeg risikerte å miste 55.000 kroner i årlig pensjon hvis jeg jobber fram til jeg fyller 70, sier Hans Hjerpekjøn til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Desemberbarna fra 1943 lå ifølge Forskerforum an til å tape store beløp på å ta ut alderspensjon fra folketrygden samtidig som de ble stående i jobben. I oktober kom de siste reglene for utregning av pensjon for 1943-kullet. Da ble det klart at de som ble født fram til og med november i 1943, ikke skulle tape på å stå i jobben samtidig som de tar ut alderspensjon fra folketrygden.

Samordning

Offentlig ansatte som står i jobb etter fylte 67 og samtidig tar ut alderspensjon fra folketrygden, får samordnet offentlig tjenestepensjon som om begge pensjoner tas ut samtidig. Dette reduserer den samlede pensjonen, minner Forskerforbundet om, og er i strid med pensjonsreformens intensjon om at det skal lønne seg å stå lenger i jobb. I høst ble 1943-kullet unntatt fra samordning, men det gjaldt opprinnelig ikke hvis man er født i desember.

Dermed sto Hans Hjerpekjøn, høgskolelektor ved Høgskolen i Vestfold, som er født 5. desember 1943, i fare for å tape 55.000 kroner i årlig pensjon hvis han skulle jobbe fram til fylte 70, som han lenge har planlagt.

Ordnet saken

Men det hjalp å ta saken opp på politisk nivå. Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg (Ap), som engasjerte seg i saken, og statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet er begge glade for at systemet kan vise fleksibilitet når det oppstår urimelige konsekvenser.

– Det gjelder ikke mange, men det er desto viktigere for dem det gjelder, sier Gullvåg til ANB.

Gullvåg legger imidlertid til at det med dette ikke åpnes for politiske omkamper på pensjonsreformen, til tross for at systemet kan vise fleksibilitet.

– Skuffelsen var kolossal i utgangspunktet, og nå er gleden desto større, sier Hjerpekjøn.

Og som bakteppe raser diskusjonen om hvorvidt de offentlig ansattes fagorganisasjoner må sette seg ned sammen med regjeringen og diskutere pensjon på nytt. Nordmenn flest er nemlig ikke født i 1943. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse