JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skremmer med USA-tilstander

Ap-sekretær Raymond Johansen advarer mot et A- og B-lag i norsk arbeidsliv. Han skremmer med amerikanske tilstander.

– Vi skal ikke ha et A- og B-lag i norsk arbeidsliv, sier Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-sekretæren vil bruke lørdagens tale på Ap-landsmøte til å påpeke at en slik laginndeling har en tendens til å bli permanent.

Dårlig for alle

– Se til USA der vanlige arbeidsfolks inntekter i realiteten ikke har vokst på tjue år, til tross for kraftig økonomisk vekst. Vi ser at de rikeste er i ferd med å trekke opp stigen etter seg gjennom stadig dyrere udanning og helseforsikring, poengterer Johansen.

– Økt frihet for noen gir færre valgmuligheter for andre. Det betyr et dårligere samfunn for alle, også de som sitter på den grønne gren, hevder Johansen.

Han viser til at alminnelige arbeidstakerrettigheter nå er under sterkt press.

– Doble skift og opptil 84 timers arbeidsuke. Og overnatting i bomberom, sier han med adresse til Adecco-skandalen.

Høyrekreftene

Johansen hevder at Frp, Høyre og NHO har vært bremseklosser i arbeidet som er gjort for å unngå sosial dumping de siste årene.

– Disse kreftene har vært kraftige forkjempere for mer overtid, mer midlertidige ansettelser og mindre bruk av landsomfattende avtaler. Kort sagt vil det føre til en løsere og mer utrygg tilknytning til arbeidslivet. Her ser vi det store forskjellen på Ap og høyresiden, sier Johansen.

Ap-sekretæren er skremt over omfanget av det som har blitt avslørt i kjølvannet av Adecco-saken.

– Den økte bruken av midlertidige ansettelser, og eksplosjonen i bruken av vikarbyråer på alle nivåer er mye større enn vi har trodd, sier Johansen.

Tar ikke ansvar

– Det som kanskje oppleves som en praktisk tilnærming til å løse den enkelte kommunens oppgaver er i virkeligheten med på å forvitre er arbeidsliv hvor fast ansettelse er hovedregelen, er beskrivelsen hos Ap-sekretæren.

– Vi ser eksempler på at nyutdannede helsearbeidere søker jobb i kommunens sykehjem, men får beskjed om å melde seg til vikarbyrået. Da fraskriver vi oss arbeidsgiveransvaret, et arbeidsgiveransvar jeg tror velgerne vil at våre lokalpolitikere skal ha, sier Johansen med hevet pekefinger.

Lavere lønn

Johansen kommenterer også høyresidens rop om at det er for enkelt å være utenfor arbeidslivet.

– De som sier dette, er gjerne de samme som vil ha færre reguleringer i arbeidslivet og lavere lønninger for ukvalifisert arbeidskraft. En slik politikk er oppskriften på økte forskjeller i samfunnet vårt, sier Johansen.

– Det er et adelsmerke ved den sosialdemokratiske modellen at vi har en sykelønnsordning og en uføretrygd som det går an å leve av. Her kommer ikke Ap til å vike en tomme, tordner Raymond Johansen. (ANB)

Annonse
Annonse