JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tviler på røykfritt Norge

Visjonen om et røykfritt Norge er lite realistisk, mener tobakksforsker Karl Erik Lund.

Lund, som er forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), viser blant annet til at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har uttalt at det er ønskelig med et røykfritt Norge.

– Det er ønskelig, og mulig, dersom ungdomsrøykingen fortsetter å gå ned over tid, har helseministeren uttalt til Dagbladet.

Men Lund tviler på at et helt røykfritt Norge er realistisk. I dag røyker 19 prosent av befolkningen. Lund tror et realistisk mål vil være rundt 10 prosent. Dette er samme nivå som helsepersonell i vestlige land, skriver tobakksforskeren i forrige utgave av Tidsskrift for den norske legeforening.

Mindre mottakelige

Men Lund tror ikke de mange foreslåtte nye antirøyk-tiltakene vil kunne føre til å nå en målsetting på 10 prosent. Han viser i den forbindelse til forslag som:

- slutt på tax free-salg av tobakk

- heve aldersgrensen fra 18 til 20 år

- røykeforbud på holdeplasser

- bevilling for tobakksforhandlere.

– Før eller siden kommer vi til å treffe på det grunnfjellet av røykere som er ubevegelige med de tradisjonelle virkemidlene, sier Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Utradisjonelle virkemidler

Troen på et tobakksfritt samfunn har også lite støtte i atferdsforskning om røyking, skriver Lund. Han påpeker at flere forskere isteden har lansert utradisjonelle virkemidler for å redusere forekomsten av tobakksrelaterte sykdommer.

– Disse forslagene har provosert mange tilhengere av nullvisjonen. Forslagene gjelder blant annet nedregulering av nikotininnholdet i sigaretter, overgang til mindre farlige tobakksprodukter for «uhelbredelige» nikotinister og frislipp av mer virksomme nikotinprodukter fra legemiddelindustrien og andre tilbydere, skriver Lund.

– Mye lidelse og død

I dag har nikotinlegemidler en markedsandel på rundt 1-2 prosent i vestlige land. Snusmarkedet er på 25 prosent i Norge, og markedsandelen til sigaretter er på omtrent 73 prosent i Norge.

– Sigaretter er den mest skadelige inntaksmetoden for nikotin. Selv med kun 10 prosent røykere vil det dreie seg om et stort antall mennesker, og mye lidelse og død, sier Lund.

– Det ideelle er selvsagt at nikotinmarkedets totalvolum reduseres, slik Tobakksfritt og andre ønsker. Men dette er lite realistisk, i alle fall på kort sikt. Et mer pragmatisk, men kanskje også provoserende alternativ er å stimulere til endret markedssammensetning, mener Lund.

– Men ta for eksempel snus. Også snus inneholder kreftfremkallende stoffer?

– Ja, og det er funnet at det er spiserøret som er mest utsatt. Men man må ta i betraktning den relative helsefaren mellom snus og sigaretter. Snus er 90 prosent mindre skadelig enn sigarettrøyking, og det ville dermed være bedre om de som røykte gikk over til snus. Men det oppstår en diskusjon i spørsmålet om snus rekrutterer brukere som ellers aldri ville begynt med tobakk. Likevel, ser man på 90-prosentestimatet, må det veldig mange nye snusbrukere til for å utligne effekten av hver røyker som går fra sigaretter til snus, sier forskeren. (ANB)

Annonse
Annonse