JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-problemer med uførereform

Nav har ikke datasystemer som klarer å takle innføring av ny uførestønad. Frp krever utsettelse til 2014.

kjell.werner@anb.no

– Vi vil utsette innføringen av ny uførestønad til Nav har fått på plass nødvendige IKT-løsninger. Det vil med andre ord si at ny uføretrygd ikke kan bli gjort gjeldende før kanskje i 2014, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-talsmannen viser til møter med Nav-direktør Joacim Lystad, der det ble bekreftet at Nav står ovenfor store IKT-utfordringer, noe som innebærer at etaten ikke har datasystemer til å takle innføring av ny uførestønad.

Uakseptabelt

– Jeg viste det var ille, men at det var så ille hadde jeg ikke forestilt meg. Vi kan rett og slett ikke akseptere en situasjon der brukerne opplever enda mer kaos og fortvilelse ved at de ikke får rett ytelse til rett tid, sier Eriksson.

– Jeg vil derfor utfordre statsråd Hanne Bjurstrøm på å være tydelig på om hun vil støtte Fremskrittspartiets krav om å utsette iverksettingen av ny uførestønad til nytt IKT-system er på plass, sier lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Han viser til at Nav i dag bruker om lag 150 millioner kroner per år på å vedlikeholde et utrangert IKT-system, slik at det ikke skal bryte fullstendig sammen.

Flere problemer

– Det har lenge vært kjent at Nav sliter med dataproblemer, noe som også medførte at endringer i sykelønnsordningen vinteren 2010 ikke kunne gjennomføres. Det at problemene er så store at man ikke evner å håndtere politiske reformer, som ny uførepensjon, var ikke kjent for meg, sier Eriksson.

Regjeringen har bebudet å legge frem sak for Stortinget om ny uførestønad i løpet av april 2011. Dette vil innebære at Stortinget kan ferdigbehandle saken og gjøre de nødvendige vedtak i løpet av høsten i år, og at nytt regelverk i utgangspunktet kan gjøres gjeldende fra 1. januar 2012.

Store konsekvenser

– Med tanke på at nytt datasystem fortsatt er under planlegging, og at oppstart med nødvendig fornying vil kunne skje i løpet av 2012, frykter Frp at en eventuell ikrafttredelse av ny uførestønad fra 1. januar 2012 kan få store og negative konsekvenser for både Nav og brukerne, sier Eriksson.

Han viser til at Riksrevisjonen ved flere anledninger har påpekt at situasjonen i Nav er langt fra tilfredsstillende. Det har gått på at brukere har fått feil ytelse, eller at man ikke har fått ytelse til rett tid. Samtidig opplever brukerne at saksbehandlingstiden er uforsvarlig lang. Dette er en uholdbar situasjon.

– Kaoset startet ved manglende satsing fra midten av 80-tallet. Og etter den tid må skiftende regjeringer ta sitt ansvar, sier Eriksson. (ANB)

Annonse
Annonse