JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil legge ned fylkeskommunen

Fremskrittspartiet foreslår nå konkret å avvikle fylkeskommunen.

kjell.werner@anb.no

– Nå administrerer vi oss i hjel. Norge er et lite land med under fem millioner mennesker. Det er under halvparten av Londons befolkning, sier stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Fylkeskommunen må fjernes som eget forvaltningsnivå. Fylkeskommunens oppgaver bør så overføres til kommunene og til staten, sier Fremskrittspartiets talsmann.

– Valget i 2011 bør bli det siste fylkestingsvalget. Fylkeskommunen bør avvikles i løpet av neste periode, sier Hagesæter.

Få oppgaver

Han viser til at staten i 2002 overtok ansvaret for sykehusene, og peker på at det dermed er relativt få oppgaver igjen som fylkeskommunene nå har ansvar for.

Fylkeskommunens oppgaver er i dag: Anlegg og vedlikehold av fylkesveier, planlegging av og støtte til kollektivtrafikk, videregående opplæring, folkehelse, tannpleie, kulturminnevern, kulturarbeid pluss regional utvikling og arealforvaltning.

Flere muligheter

Hagesæter ser for seg to muligheter for organisere videregående opplæring: Enten la kommunene få ansvaret eller skille skolene ut som selveiende stiftelser med egne driftsstyrer.

– Uansett valg av modell vil den videregående skolen være best tjent med innføring av et stykkprissystem, der staten finansierer den enkelte elevs utdanning gjennom et direkte tilskudd til skolen hvor eleven går, sier Hagesæter.

Han vil la staten få ansvaret for riksveier og fylkesveier, mens mindre veier av mer lokal karakter i enkelte tilfeller overføres til kommunene.

Statlige tilskudd

– I den grad større kulturinstitusjoner skal ha økonomisk støtte fra det offentlige, kan dette organiseres gjennom direkte statlige tilskudd eller ved at man åpner for private donasjoner, sier Hagesæter. Han vil også overføre ansvaret for kulturminnevern til staten.

Frp vil videre avikle fylkeskommunens direkte engasjement i næringssektor. Eierskapet til Innovasjon Norge foreslås overføret til staten.

– Den koordinerende delen av folkehelsearbeidet bør ligge hos staten, mens kommunene får det utøvende ansvaret for utøvelse og tilrettelegging av folkehelsearbeidet, sier Hagesæter.

Tannhelse

Frp-talsmannen mener at arbeidet med tannhelse framstår som forvirrende og uoversiktlig.

– Det mest hensiktsmessige er å overføre ansvaret til kommunene, slik at disse kan legge til rette for at de som har rett til vederlagsfrie tannhelsetjenester får dette.

Frp har tro på lokaldemokratiet og mener at kommunene selv skal stå som hovedansvarlig for all arealplanlegging og utbyggingsplanlegging i kommunen.

– Vi ser på fylkeskommunen mer som et hinder enn en samarbeidspartner i forhold til arealplanlegging og arealforvaltning, og mener kommunene bør ha det overordnede ansvaret for dette innenfor egne grenser, sier Hagesæter.

Større kommuner

Han vil ha en ny kommunestruktur med færre og større kommuner.

– Det er åpenbart at kommunene må settes i stand til å løse flere og mer kompliserte oppgaver. Vi ønsker at mer makt desentraliseres og at oppgaver løses så nær innbyggerne som mulig, sier Hagesæter. Han presiserer at kommuner ikke må tvinges sammen.

– Her må det være frivillighet. Innbyggerne må ha siste ordet gjennom folkeavstemninger, sier Frp-talsmannen. Han etterlyser insentiver som gjør det økonomisk attraktivt å slå sammen kommuner. (ANB)

Annonse
Annonse