JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tviler på langvarig Birkedal-effekt

Valgforskere tviler på at Birkedal-saken vil få noen langvarig negativ effekt for Fremskrittspartiet.

Professor Tor Midtbø ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, som har skrevet bok om politiske skandaler i Norge, mener likevel av Birkedal-saken skiller seg ut fra andre såkalte skandalesaker.

– Konsekvensene av denne saken står i strid med det vi har sett tidligere fordi det er et markert fall på målingene. Tendensen ved andre såkalte skandalesaker har vært at virkningen for involverte partier har gått over ganske fort, og at de ikke har fått noen konsekvenser for oppslutningen, sier Midtbø til NTB.

To årsaker

Han peker på to årsaker til at virkningene denne gangen kanskje er større enn tidligere.

– Velgermassen blir stadig mer illojal og sympatien med dem som er involvert er ikke til stede. I den såkalte Syse–saken fikk for eksempel daværende statsminister Jan P. Syse og Høyre stor sympati både fra velgere og til og med politiske motstandere. Dette ser vi ikke i denne saken, sier Midtbø.

Selv om tendensen er at velgerne glemmer ganske raskt, advarer valgforskerne Frp mot å tro at saken vil gli over av seg selv.

– Det bør likevel bekymre Frp at saken kan holdes i live ved at nye momenter kommer fram, sier Midtbø.

Professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo er enig med Midtbø.

– Medieoppmerksomheten er allerede i ferd med å avta, men dersom det skulle bli en rettssak under valgkampen blir det nye negative oppslag, sier han til NTB.

Større rom for sentrum

Aardal mener Frps tilbakegang kan være med på å øke handlingsrommet for sentrumspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre.

– De vil jo befinne seg midt i smørøyet for medienes oppmerksomhet dersom de havner i en vippeposisjon slik at de kan forhandle samtidig om ulike regjeringskonstellasjoner, sier han.

Aardal er usikker på om Høyres sterke vekst vil holde stand til stortingsvalget i 2013.

– Noe av usikkerheten bunner i om partiets framgang skyldes egne politiske saker eller har mest å gjøre med frustrerte velgres misnøye med andre partier, ikke minst Ap og Frp. Disse velgerne er i alle fall ikke mindre troløse enn andre, sier Aardal. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse