JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap advarer mot Frps kultur

Kulturfolket har grunn til å frykte en borgerlig kulturpolitikk.

kjell.werner@anb.no

christina.halvorsen@anb.no

– Kulturlivets eneste grunn til å sove dårlig om natta er frykten for en borgerlig regjering med Fremskrittspartiet i 2013. Kulturlivets frykt er velbegrunnet, sier stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte om å øke den såkalte tippenøkkelen i idrettens favør.

– Vårt opplegg er at kulturen i stedet skal få sin andel over kulturbudsjettene. Det er ingen grunn til å tvile på at de rødgrønne ikke skal følge opp kulturløftet. Det er historien et bevis på. Vi har dokumentert at vi er til å stole. Jeg føler meg hundre prosent sikker på at vi vil følge opp slik at kulturen får sin andel, sier Gjul.

Kraftig økning

Hun påpeker at kulturlivet har fått 3,3 milliarder kroner mer under den rødgrønne regjeringen.

– Det er en økning på 50 prosent, poengterer Gjul.

– På den annen side har idretten i realiteten fått omtrent ingen økning når vi ser bort fra det som er gitt i momskompensasjon. Derfor øker vi idrettens andel av Norsk Tippings midler. Det er nødvendig for å bygge nye idrettsanlegg, kanskje spesielt i form av ballbinger og idrettshaller for barn og ungdom. Nå er det på tide å gi idretten et løft, sier Gjul.

Norsk Tipping

Ap-politikeren viser til at Frp har som politikk å avvikle Norsk Tipping og slippe utenlandske tippeaktører inn på det norske markedet.

– Dermed vil de fire tippemilliardene som nå går til norsk kultur og idrett forsvinne. Det bør være kultursektorens største maretitt. Frp vil dessuten kutte en milliard i kulturdepartementets budsjett, sier Gjul.

Hun hevder at tippenøkkelvedtaket enten betyr friske kulturpenger eller ingen endring med en fortsatt rødgrønn regjering.

Andre løsninger

Fremskrittpartiets Ib Thomsen tilbakeviser at kulturlivet trenger å frykte Frps politikk.

– Vi vil oppheve spillmonopolet, men vi vil se på andre løsninger. Det finnes andre aktører som kan slippe til. I dag spiller jo folk i utlandet, på nett, og dette genererer ikke penger tilbake til Norge. Vi vil ha flere aktører inn i Norge, sier Thomsen til ANB.

Han tror ellers det er riktig at mer av overskuddet fra Norsk Tipping skal gå til idrett.

– Det er riktig at de som spiller på idrett også er med og bidrar der. Når det gjelder kulturbudsjettet, er vårt budsjett det samme som Giske ble hyllet for som en stor kulturforkjemper for noen år siden, så mer dramatisk enn det er det ikke. Vi vil styrke kommunene med vårt budsjett med en milliard. Det er like stor andel der som bevilges til kulturen som over kulturdepartementet. Vi mener det ikke er riktig at folk skal sitte i Oslo og bestemme over breddekulturen i kommune-Norge, og vi tror breddekulturen vil få bedre vilkår med Frp, sier Thomsen. (ANB)

Annonse
Annonse