JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp med rapport etter valget

Et internt utvalg på åtte personer skal granske Frp-ledelsens håndtering av Birkedal-saken. Resultatet blir ikke offentliggjort før etter valget.

Fredag besluttet Fremskrittspartiets landsstyre å sette ned et granskningsutvalg på åtte personer som skal undersøke partiets håndtering av siktelsene mot Trond Birkedal, melder VG Nett.

Partiets etiske og organisatoriske retningslinjer skal også evalueres.

Utvalget ledes av stortingsrepresentant og leder for Akershus Frp, Kari Kjønaas Kjos.

– Vi skal se på om det bør gjøres endringer i det interne regelverket, og vi skal også gjennomgå partiets håndtering i lys av den siste tids hendelser, sier Kjos.

Fikk utsatt frist

Opprinnelig var det planlagt at granskingsrapporten skulle offentliggjøres i juni, i god tid før valget. Nå har partiledelsen bestemt seg for at rapporten ikke skal offentliggjøres før etter høstens kommune- og fylkestingsvalg.

– Jeg er glad for at vi nå har mer tid. Det er et omfattende arbeid som skal gjøres, og vi trenger den tiden vi har fått nå. At rapporten ikke blir klar før etter valget, er tilfeldig, sier Kjos.

Utvalget vil gjennomføre høringer med de mest sentrale personene i partiledelsen. Både Frp-leder Siv Jensen, generalsekretær Geir A. Mo og leder i Fremskrittspartiets Ungdom Ove A. Vanebo vil bli bedt om å stille.

Frps tidligere ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal, er siktet for utuktig atferd og seksuell omgang med mindreårige.

Fikk flere innspill

I forkant av landsstyremøtet skrev Frp-nestleder Per Arne Olsen i et brev til medlemmene at partiledelsen har fått en rekke innspill etter Birkedal-saken. De har drøftet om mediehåndteringen og de etiske retningslinjene er gode nok.

– Saken tilsier behov for en gjennomgang av våre retningslinjer og rutiner for håndtering av påstander og rykter om seksuelle overgrep og annen mistanke om uønskede forhold i vår organisasjon, skrev Olsen i brevet.

Kari Kjønaas Kjos mener også det er behov for å se på partiets retningslinjer.

– Hvis alle partiets retningslinjer er fulgt og mange likevel mener saken har vært håndtert dårlig, er det retningslinjene det er noe i veien med. Hvis regelverket ikke er fulgt, kan det være noe å utsette på håndteringen. Så kan det jo være snakk om begge deler også, sier hun.

I mandatet utvalget fikk fra landsstyret oppfordres det til å kontakte eksterne fagpersoner og organisasjoner for råd. Det kan også være aktuelt å kontakte andre politiske partier. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse