JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Libyske opprørere i Norge

Representanter for opprørerne i Libya var tirsdag i Norge for politiske samtaler.

–Det er helt naturlig at vi lærer dem å kjenne, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap).

– Opprørernes talsmann Guma el-Gamaty, som er basert i London, har vært i Oslo der han møtte en bred UD-delegasjon, ledet av meg, sier Barth Eide til NTB.

– Møtet kom i stand for at el-Gamaty skulle formidle opprørernes perspektiv. Han kan kalles et diplomatisk sendebud. Han er opprørernes talsmann for det nordlige Europa, forklarer Barth Eide.

Naturlig

– Det er helt naturlig at vi blir informert om opprørsrådet. Vi er tungt engasjert i Libya og må vite hva rådet står for, hvem de er og hva slags prosess de ser for seg videre, forteller statssekretæren.

El-Gamaty opplyste i samtalene med UD at rådet er bredt fundert og at de representerer folk over hele Libya - ikke bare i øst.

Dersom Muammar Gaddafi skulle tre tilbake, er de også innstilt på å rekke ut en hånd til dem som har vært i kretsene rundt Gaddafi, og få dem engasjert i en politisk prosess, opplyste el-Gamaty ifølge Barth Eide.

Anerkjennelse

Frankrike, Italia og Qatar har anerkjent opprørernes nasjonalråd som Libyas rettmessige styre. Statssekretær Barth Eide sier at samtalene tirsdag ikke betyr at Norge vil anerkjenne Det nasjonale overgangsrådet i Libya.

– Vi har en sterk tradisjon for at vi anerkjenner regjeringer - ikke grupperinger, sier han.

– Men å ha tett politisk kontakt med dem er ikke noe problem. Vi har også tett kontakt med regimet i Tripoli. Slik kontakt er viktig.

Samtalene fortsetter

Han sier at UD er innstilt på å opprettholde kontakten med rådet.

– Vi vil utveksle informasjon på embetsmannsnivå, det er viktig å bli bedre kjent med dem, sier han.

Barth Eide legger til at Norges militære engasjement ikke er ment å støtte en spesiell gruppe.

– Vårt militære engasjement skal beskytte sivile. Vi skal ikke støtte spesielle grupperinger, presisere han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse