JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Laval krever erstatning

Det latviske selskapet Laval un Partneri krever 2,8 millioner svenske kroner fra to svenske fagforbund. Kravet kommer etter at EF-domstolen kjente den faglige boikotten av Laval ulovlig.

Svensk fagbevegelse har i mange år hatt rett til å blokkere en arbeidsplass hvis arbeidsgiveren nekter å tegne tariffavtale. En ny EU-dom gjør at fagbevegelsen har havnet på tiltalebenken etter bruk av boikott og blokade.

Det har vært en av de mest omdiskuterte sakene i Sverige de siste fem åra. Det startet med at de svenske LO-forbundene Byggnads og Elektrikerna i 2004 innførte en blokade av en byggeplass der den latviske arbeidsgiveren ikke vil tegne tariffavtale med LO-forbundene.

Den svenske Arbeidsretten kom i 2005 fram til at de to LO-forbundene hadde holdt seg på rett side av loven.

Saken endte etter hvert i EF-domstolen, som i 2007 påførte svensk fagbevegelse et sviende nederlag. Domstolen kom fram til at LO-medlemmene ikke hadde rett til å stenge av byggeplassen.

Torsdag forrige uke måtte de to LO-forbundene møte i Arbeidsretten, tiltalt for å ha brukt ulovlige faglige virkemidler for å tvinge en arbeidsgiver til å undertegne en tariffavtale.

Saksøker er det latviske selskapet Laval un Partneri, som krever totalt 2,8 millioner svenske kroner (rundt 2,3 millioner norske kroner).

Det er ikke satt noen dato for når en kjennelse fra Arbeidsretten skal foreligge.

Les mer om saken i vårt svenske søstermagasin, dagensarbete.se

Annonse
Annonse