JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil tilby gratis omskjæring for gutter

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å pålegge helseforetakene å gjennomføre inngrepet om foreldrene ønsker dette.

– Dette er et inngrep som er viktig for veldig mange, og for å sikre at det skjer forsvarlig og med smertelindring, foreslår vi at det tilbys uten kostnad innenfor det offentlige helsevesen, sier statssekretær i helse– og omsorgsdepartementet, Tord Dale (Ap) til Adresseavisen.

13 millioner

Departementet antar at den nye ordningen for omskjæring kan koste opp i 13 millioner kroner årlig, skriver Adresseavisen.

I lovforslaget legger myndighetene opp til to alternativ. Enten skal inngrepet gjøres utelukkende av leger eller, som et alternativt forslag, at også andre skal kunne gjennomføre dette. Da må de ha tilknytning til et trossamfunn som praktiserer omskjæring og det skal skje under tilsyn av helsepersonell.

I Norge er det muslimer og jøder som omskjærer sønnene sine rituelt.

Gråsone

– Det er dilemmaer i dette her. Siden dette er et inngrep som er religiøst begrunnet, er det i en gråsone om helsevesenet skal bruke ressurser på det. Et annet dilemma er om dette er riktig å gjøre når det er foreldrene som bestemmer. Det har vært en avveining der hensynet til barnet har vært viktigst, sier Dale.

Lovforslaget legger ikke opp til å lovfeste at leger kan reservere seg mot å utføre inngrep av etiske årsaker.

– Det er vanskelig å tvinge leger til å gjøre ting de ikke vil. I lovforslaget legges det opp til at det regionale helseforetaket ved organiseringen av tilbudet må ta hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved slike inngrep. Vi håper at dette løser seg ved diskusjoner internt på sykehusene, sier Dale.

Ønsker forbud

Barneombud Reidar Hjermann vurderer ifølge NRK å kreve at det blir innført en nedre aldersgrense for omskjæring av gutter og andre ikke- medisinske inngrep på barn.

Etter det NRK erfarer, ønsker barneombudet at guttebarn under 16 eller 18 år ikke blir omskåret. Rådet for legeetikk mener inngrepet bryter med legeetiske prinsipper, men ønsker ikke noe forbud.

Stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn (Frp) vil ikke at skattebetalerne skal finansiere omskjæring av gutter.

– Det er ikke en offentlig oppgave å finansiere omskjæring av gutter, men det er en offentlig oppgave å sørge for at dette skjer i trygge og kompetente omgivelser, sier han til NTB.

– Jeg mener det må stilles krav til foreldre som ønsker å foreta omskjæring av guttebarn. Disse kravene må selvfølgelig innebære at inngrepet skjer hos godkjente institusjoner og ikke hjemme på kjøkkenbenken.

Høringsfristen for forslaget er satt til oktober 2011. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse