JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tapte da sentrum ble sviktet

Valgseieren glapp da Erna Solberg sviktet KrF og Venstre i 2009. Det mener avtroppende KrF-leder Dagfinn Høybråten.

kjell.werner@anb.no

– Jeg er av den oppfatning at et tydeligere veivalg fra Høyre side den gangen hadde skapt et større momentum for et alternativ til den sittende regjering. Det er viktig å lære av dette i tiden framover, sier Dagfinn Høybråten til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det som skjedde i forbindelse med valget i 2009 er nå historie. Gjort er gjort og spist er spist. Jeg tror ingen partier på opposisjonssiden har så mye å hente i å dra opp igjen den situasjonen. Men når du spør, så konstaterer jeg at vi var noen få tusen stemmer fra å få flertall i 2009, sier Høybråten.

Bildet med Erna

Nå letter KrF-lederen litt på sløret over tankene som han gjorde seg ved innspurten av valgkampen i 2009. Bakgrunnen er at KrF og Venstre pekte på Erna Solberg som statsministerkandidat. Det skjedde gjennom et intervju i VG der Dagfinn Høybråten sammen med Venstres Lars Sponheim stilte på et bilde sammen med Høyre-leder Erna Solberg stående i midten på et bord.

– Venstre og KrF var villige til å peke på Erna Solberg som statsministerkandidat. Vi ville ikke kortslutte eventuelle regjeringsforhandlinger, men løfte henne fram som et naturlig valg som statsministerkandidat. Det gjorde vi da i intervjuet med VG som var ledsaget av det famøse bildet, som hadde blitt geniforklart dersom vi hadde fått flertall, sier Høybråten.

Tyngdepunkt

– Sannheten er at det etter dette presseframstøtet var all mulig grunn til å forvente at Høyres leder ville legge tyngdepunktet mot sentrum, samtidig som hun ikke ville velge bort Fremskrittspartiet. Men det skjedde ikke. Det tror jeg var et feilgrep i valgkampens sluttfase, sier Høybråten.

– Det er min oppfatning at en slik situasjon bør unngås ved neste korsvei, sier KrF-lederen som et råd til Knut Arild Hareide, som ventelig blir valgt til ny KrF-leder lørdag.

– Hvis det er slik at den sittende rødgrønne regjeringen går til valg på fire nye år og da taper sitt flertall, så kan den ikke påregne forlenget levetid på sentrums nåde. Da bør sentrumspartiene bidra til et regjeringsskifte, sier konkluderer Høybråten.

Avgjørende rolle

– Slik som meningsmålingene nå tegner, vil sentrum i en eller annen fasong være tungen på vektskålen i 2013. Sentrum vil da kunne spille en enda mer avgjørende rolle enn det har vært mulig å gjøre i denne stortingsperioden, sier han.

– Så da blir det opp til Frp å velge side?

– Først og fremst er det opp til de fire som leder disse partiene på det tidspunktet å velge sammen med deres ansvarlige organer. Jeg går ikke lenger i å beskrive dette, men det er riktig av meg å trekke disse linjene når du spør om det, avslører Høybråten.

Ble nøytralisert

– Oppfattet du det slik at Erna Solberg den gangen uttalte seg slik at hun ville foretrekke KrF og Venstre framfor Frp?

– Nei. Jeg oppfattet det ikke slik at hun på noe tidspunkt valgte bort støtten fra Frp, men hun uttalte seg i VG-intervjuet mer klar på at hun ville legge med tyngdepunktet mer mellom Høyre og sentrum enn over mot Frp. Disse uttalelsene ble nøytralisert av henne selv i løpet av et døgns tid. Der tror jeg at både valgseieren og Erna Solbergs statsministerstol glapp. Det blir en spekulasjon, men når vi var såpass nær et annet flertall, så må man ta med alle slike hendelser. Et klart budskap om tyngdepunkt mellom sentrum og Høyre ville blitt skapt et tydeligere bilde av en opposisjon som var i stand til å skifte regjering, sier Dagfinn Høybråten.

Skapte momentum

Høyre-leder Erna Solberg mener det er ryddig av Dagfinn Høybråten å slå fast at det ikke var aktuelt for Høyre å velge bort Frp.

– Det at KrF og Venstre pekte på meg som statsministerkandidat mener jeg i seg selv viste en større tyngde den veien. Det ble skapt et momentum. Så ble Frp rasende i noen dager, sier Erna Solberg som forklaring på at hun ble tvunget til å stille opp på bilde med Siv Jensen.

– Men Høyre sto på vårt budskap hele tiden om ikke å ekskludere noen av de borgerlige partiene. Så fikk det være at mange tolket at vi stilte opp på ulike bilder. Jeg tror vi tapte valget på at Siv Jensen og Lars Sponheim til stadighet kom med gjensidige vetoerklæringer mot hverandre. Da spilte vi vekk muligheten, siden de rødgrønne kunne spille på borgerlig uenighet og kaos, sier Erna Solberg. (ANB)

Annonse
Annonse