JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om at TV-sendinger tekstes

TV-sendingene bør tekstes, slik at hørselshemmede får ta fullverdig del i mediehverdagen. Det er oppfordringen fra Aps Kåre Simensen.

christina.halvorsen@anb.no

Simensen, som er mediepolitisk talsperson for Ap på Stortinget, hadde tidligere i vår et møte med Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Møtet gjorde inntrykk på stortingspolitikeren.

– Det som slo meg er at vi som er så heldige å ha alle sansene våre i orden, tar ting som en selvfølge og definerer vår hverdag ut fra det. Men i mediehverdagen «glemmer» vi den store gruppen som de hørselshemmede utgjør. De mangler den samme muligheten som andre til å følge med. Derfor har jeg stor forståelse for de innspillene som nå kommer, sier Simensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Demokratisk underskudd

I en epost til alle stortingspolitikerne i familie- og kulturkomiteen krever nemlig HLF Hordaland at det i lovgivningen stilles krav til produsentene og TV-kanalene at alle programmer og sendinger tekstes for landets hørselshemmede. Lokallaget viser blant annet til det kommende kommunevalget.

– Vi vet at en av de viktigste arenaene for å tilegne seg kunnskap om hva de ulike partiene står for, og ulikhetene mellom dem, er valgprogrammer på TV. De 700.000 hørselshemmede, der brorparten er i stemmeberettiget alder, blir på denne måten offer for et demokratisk underskudd. De stenges ute fra en av de viktigste arenaer for demokratiet, skriver lokallaget.

I en resolusjon fra årsmøtet i Hordaland HLF heter det at det ikke kan være opp til den enkelte produsent å bestemme hvilke programmer som blir tekstet, og at teksting av alle forhåndsproduserte programmer mellom 18 og 23 ikke er nok.

Anmoder om teksting

– Jeg kan ikke si med sikkerhet at det er mulig å få til dette ved lov, men kjenner til at det er et lovforslag som er ute på høring som skal regulere dette. Inntil det skjer, vil jeg allerede nå anmode alle TV-selskaper om å tekste sendingene sine, og jeg ber dem om å sette seg inn i de hørselshemmedes hverdag. NRK skal ha honnør for å ha tatt tak i dette, og blant annet under VM tekstet de sendingene. Forleden var det også en døvetolk på en fotballsending fra TV2. Så noe gjøres, men jeg tror også TV-selskapene trenger et ekstra puff for å forstå at hverdagen ikke er like enkel for alle, sier Kåre Simensen.

Lovforslag

– Vi har hatt et lovforslag ute på høring, hvor vi har foreslått at NRK skal tekste alle sine programmer som går i opptak og alt som sendes, både opptak og direkte, mellom klokka 18 og 23, og at de kommersielle kanalene må tekste mellom 18 og 23. Endelig konklusjon i saken vil komme i forbindelse med regjeringens fremlegg av en proposisjon for oppfølging av AMT-direktivet (audiovisuelle medietjenester), sier konstituert statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet til ANB.

Lisens?

I sin resolusjon, som også er sendt kulturministeren, påpeker også HLF Hordaland at alle som har TV i Norge er pliktige å betale lisens.

– Hvorfor skal hørselshemmede mennesker betale full pris for et produkt som ikke tilfredsstiller deres behov? Dette er en avgift en stor gruppe mennesker må betale uten at de kan nyttiggjøre seg av det fullt ut, heter det. (ANB)

Annonse
Annonse