JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samhandlingsreformen – hva ligger gjemt i folden?

En glimrende endring av norsk helsevesen – eller?

Som alt annet som skjer i et kapitalistisk samfunn er det umulig å forstå noe dersom man ikke setter det i sammenheng med en stadig pågående klassekamp. Ikke av det tradisjonelle slaget, men likevel knyttet til kapitalens verdilogikk. Og da vet jeg at kapitalen ønsker å formbestemme alt som kan være en kilde til profitt.

Det er kapitalens vekstlogikk å arbeide for å legge hånd på alt. Det ville være forunderlig om kapitalen skulle handle som om denne reformen ikke ville invitere til det samme.

Dette er hva jeg mener med «hva ligger gjemt i folden». Dette er ukjent selv for arkitektene.

Jeg vil ikke trekke i tvil motivene til de som står bak et forslag som i sin retning ser ut til å ha en logikk som høres fornuftig.

La oss følge nøye med. La oss også være klar over at ingen reform er ferdig i og med et vedtak. Den vil kunne være både form- og innholdsløs i utgangspunktet. Foreløpig er det «bare» tanker som etter hvert vil ta fastere form og bli «noe». Men hvem og hva driver dette «noe» fram – og i hvilken retning?

Et par ting: Hva med finansieringsmodellen? Vil kapitalen lettere få grep om helsemillionene om de blir bevilget samlet? Og ryker lokalsykehusene lettere nå?

Til slutt: Det er kapitalens «ånd» som trenger inn overalt, jevnfør Georg Lukacs i «Historie og klassebevissthet». Det er ikke noe i veien med menneskene, men det kan «bli noe i veien med dem» – i et eventuelt ikke-forstått idealistisk arbeid.

Jeg undres – med stor rett!

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 8/2011)

Annonse
Annonse