JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må bøye seg for urfolk-klage

Marine Harvest, verdens største lakseselskap, har nettopp lovet å stenge et oppdrettsanlegg i Ancud kommune sør i Chile. Urfolk i området har lenge klaget på forurensning.

Alvaro Jimenez, øverste leder for Marine Harvest Chile, skriver i et brev at to merder og andre installasjoner skal fjernes fra strandområdene i Coñimo-bukta i Ancud innen maksimum fem måneder.

Skadelig bunnavfall

Urbefolkningen i bygda Coñimo Lemecura på Chiloé-øya har lenge hevdet at anlegget forurenser fellesskapets vannressurser. Landsbyen med 250 innbyggere har også anklaget selskapet for å tilrane seg et område som urfolket har hevd på og som i lang tid har forsynt dem med rikelige mengder av fisk, alger og skjell.

Rammer lokale fiskere

– Vi har observert alvorlig forurensning i sjøen som følge av bunnavfall fra oppdrettsmerdene i bukta. Dette rammer algesanking og skjelldyrking som huilliche-fiskerne driver med, sa lands-byens talsmann Alex Caicheo til lokalavisa.

Etterlyser respekt

Høvding Orlando Allarcan hevder at lovene som skal beskytte urfolks rettigheter i Chile, ikke blir respektert. Men han tror det er mulig å reparere skaden som befolkningen og miljøet er påført, når Marine Harvest nå tar tar i saken og stenger anlegget.

Annonse

Flere saker

Annonse