JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere eldre jobber

LO og SSB mener det er en myte at eldre utstøtes fra arbeidslivet. På ti år har Norge fått nesten dobbelt så mange eldre i jobb.

Antall sysselsatte mellom 60 og 66 år økte fra 118.000 til 208.000 i perioden fra 2000 til 2010, ifølge analyser fra LO basert på Statistisk sentralbyrås arbeidsmarkedsundersøkelser for 2010.

Andelen yrkesaktive over 60 år steg i samme periode, både blant kvinner og menn. Utviklingen skyldes ikke bare at det er større kull som når 60-årene enn før. Antall yrkesaktive eldre i deltidsstillinger ble dessuten i samme periode redusert, skriver Aftenposten.

– Det er en myte at færre jobber på grunn av uføretrygding og tidlig pensjonering. Det skjer en marsj inn i arbeidslivet, ikke ut av det slik blant annet Næringslivets Hovedorganisasjon gir inntrykk av, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.

Utviklingen er omvendt fra situasjonen på 1990-tallet da yrkesdeltakelsen i gruppen 60-66 år falt. Det som da gikk tapt, er siden årtusenskiftet blitt hentet inn igjen, ifølge SSBs tall.

68,7 prosent av alle i aldersgruppen 55-64 år er i jobb i Norge. I Europa er det kun Island og Sverige som har høyere andel. Gjennomsnittet i EU er 46 prosent.

Utviklingen er svært viktig for norsk økonomi og velferdsstaten, mener forskningsleder Roger Bjørnstad i SSB.

– Hvor mange som deltar i arbeidslivet er en indikasjon på bærekraften i det norske velferdssystemet. Det er lakmustesten på velferdsstaten. Den testen ser det norske velferdssystemet ut til å ha bestått, sier Bjørnstad.

Tallene er gledelige, istemmer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap). (ANB-NTB)

Annonse
Annonse