JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre - Ikke på lag med fagbevegelsen!

I disse dager skal 1. mai markeres over det ganske land. I den anledning er det nødvendig å avlegge Høyres politikk en aldri så liten snarvisitt for å vise hvordan det kan gå dersom vi havner i ulykka og høyresiden vinner høstens kommune og fylkestingsvalg, skriver Anette Trettebergstuen.

Høyre har gjennom hele sin historie motarbeidet arbeidstakernes rettigheter, og de gjør stadige forsøk på å uthule dagens arbeidsmiljølov. Høyres problem, som de deler med høyresiden i norsk politikk, er at de aldri har forstått at det nettopp er trepartssamarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter som har gitt oss et av verdens mest produktive arbeidsliv. Derfor blir angrepene på arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser, forsøkene på å svekke stillingsvernet og forsøkene på å utvide adgangen til midlertidige stillinger i virkeligheten angrep på arbeidstakernes opparbeidede rettigheter.

Når Høyre nå tilsynelatende vil styrke Arbeidstilsynet, har det åpenbart en annen hensikt, nemlig å dekke over Høyres generelle motstand mot tiltak mot sosial dumping, og ganske spesielt ordningen med regionale verneombud. Høyre har jo aldri forstått eller erkjent sammenhengen mellom Arbeidstilsynets virksomhet og vernearbeidet på bedriftene. Uten gode verneombud som hver eneste dag året rundt sørger for at arbeidsmiljølovens bestemmelser etterleves i norsk arbeidsliv, uten aktive tillitsvalgte som erkjenner og ser sine rettigheter, og som sørger for at avtaleverket følges, ville Arbeidstilsynet stått overfor en uoverkommelig oppgave. Det er jo samvirket mellom tillitsmannsapparatet, verneombudene og Arbeidstilsynet som sørger for at vi tross alt har et godt og gjennomregulert arbeidsliv som beskytter arbeidstakernes liv og helse, og som er den viktigste redskapen vi har i kampen mot sosial dumping. Derfor må vi styrke verneombudsrollen. Derfor må vi utvide ordningen med regionale verneombud til flere områder og flere bransjer. Derfor må vi sørge for at tillitsvalgte ute på arbeidsplassene får innsikt i lønns- og arbeidsvilkår hos underentreprenører og innleide arbeidstakere.

La meg komme med noen konkrete eksempler som viser at Høyre ikke er på lag med fagbevegelsen:

Erna Solberg tillot seg å komme med et aldri så lite frieri til fagbevegelsen i januar. Hun vil ha et godt samarbeid med fagforeninger, men samarbeid må også gi innflytelse. Med tanke på den politikken Høyre fører i praksis, så blir dette en ganske klam omfavnelse. Jeg mener Høyres frieri ikke kan tas alvorlig før de endrer sin politikk på en rekke områder. Det kommer de ikke til å gjøre før høstens valg. Det er derfor viktig at vi på arbeidernes dag tenker oss grundig om, og står sammen for at det blir rødgrønne valgseire over hele landet til høsten.

Gratulerer med dagen.

Annonse

Flere saker

Annonse