JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hareide ny KrF-leder

Knut Arild Hareide ble lørdag valgt til ny leder i Kristelig Folkeparti.

Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe er nye nestledere.

Med glimt i øyet konstaterte den nyvalgte lederen at landsmøtet til Kristelig Folkeparti har gjort et knakende godt valg. Og med velkjent selvironi fleipet en hes Knut Arild Hareide med at han hadde klart å senke sitt lyse stemmeleie på bare en uke.

– En jobb Fremskrittsparti-leder Siv Jensen har brukt flere år på, sa han.

Lørdag formiddag holdt han sin første tale som leder for KrF etter å ha blitt valgt ved akklamasjon tidligere på dagen.

– Jeg må si at dere har gjort et knakende godt valg. Et dristig, modig og framtidsrettet valg, sa Hareide og høstet latter, applaus og jublende tilrop fra landsmøtesalen i Trondheim.

Kraftig hyllest

Selv om han selv toner ned forventningene til effekten hans lederverv vil ha for KrFs oppslutning, ble han tatt imot og hyllet som mannen som skal lede partiet gjennom en fornyelsesprosess som skal skape «Nye KrF». Prosessen kan ende med at KrF i 2013 på ny får en hånd på rattet etter valget.

For Hareide er det avgjørende å få partiet inn i det han kaller en nøkkelposisjon i sentrum av norsk politikk. Om det rødgrønne samarbeidet sprekker og de blåblå ikke får flertall alene, vil sentrum på ny kunne befinne seg i vippeposisjon når beslutninger skal fattes i Stortinget.

– Sentrum satser på fellesskapsløsningene - mer enn Frp og Høyre. En godt utbygd velferdsstat skal være en bærebjelke i samfunnsfellesskapet. Men staten skal ikke utarme andre fellesskap. Derfor vil sentrumspartiene - mer enn Arbeiderpartiet og SV - la andre byggende fellesskap få rom og ansvar, sa Hareide.

Som ventet ble den nye ledertrioen valgt inn ved akklamasjon på landsmøtet i Trondheim lørdag morgen. Dagrun Eriksen er den eneste som fortsetter i vervet sitt. Ut går både Dagfinn Høybråten som leder og Inger Lise Hansen som nestleder.

«Bratt etappe»

Høybråten karakteriserte selv sin lederperiode som «en bratt etappe» da han takket av i landsmøtetalen fredag. Han håpet hverdagen blir lettere for etterfølgeren, Knut Arild Hareide.

– Nå håper jeg at den etappen som ligger foran oss blir enklere. Vi får en mann i ledertrøya som er godt egnet, sa Høybråten.

Inger Lise Hansen ble fjernet fra partiledelsen mot sin vilje, etter flere kontroversielle medieopptredener og harde utfall mot Høybråten. Hun erkjenner å ha vært gjennom «en tøff vinter».

– Nå er det kapittelet lukket. Jeg gleder meg til å stå på sidelinjen og heie på den nye partiledelsen, sier Hansen til NTB.

Ingen motkandidater

Det ble ikke lansert noen motkandidater til noen av de tre lederkandidatene.

Den nye ledertrioen skal føre KrF gjennom en fornyelsesfase fram mot stortingsvalget i 2013. Eriksen har ledet partiets strategiutvalg, og står bak en rekke forslag som vil trekke KrF i mer liberal retning. Hun er også en av de mest iherdige forkjemperne for å fjerne kravet om at partiets tillitsvalgte må være bekjennende kristne, en prosess som ble startet sent fredag kveld med stort flertall.

Det er ventet at Hareide kommer til å rette innsatsen spesielt mot å samle partiet bak en slags skrittvis fornyelsesprosess og skaffe bredest mulig støtte i programarbeidet, som kulminerer på landsmøtet før stortingsvalget i 2013.

– Det strategiutvalget har lært oss gjennom prosessen rundt bekjennelsesparagrafen, er hvor viktig det er å gjennomføre grundige og gode prosesser. Uten gode prosesser i forkant, får vi støy i etterkant, sier nyvalgt nestleder Bjørg Tysdal Moe.

Flørter med Frp

Moe vil ikke gå inn i diskusjonen om hvem KrF skal samarbeide med, om mulig også i regjering. Men hun lover, i likhet med partileder Hareide, at svaret skal komme i god tid før stortingsvalget i 2013.

– Nå skal vi først og fremst konsentrere oss om det kommende kommune- og fylkestingsvalget. Men når vi er ferdig med det, er det klart at sentralstyret må sette i gang prosessen som skal gi svar på dette spørsmålet, sier Moe.

Inger Lise Hansen, derimot, har ingen betenkeligheter med å peke ut retningen mot høyre for KrF. Partiet kommer ikke utenom Fremskrittspartiet når samarbeidspartnere skal vurderes. Hun mener det er feilslått å se mot Arbeiderpartiet og venstresiden.

– Det er viktig for meg at vi får en ny kurs for landet, og da kan vi ikke avskrive Frp – ikke nødvendigvis for å få Frp i regjering, men for å finne en ny retning for landet, hvor familien og menneskets frihet ligger til grunn. Det gjør man på borgerlig side, ikke på sosialistisk side, sier Hansen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse