JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår tøff intern strid

Striden om hvem Kristelig Folkeparti skal samarbeide med etter valget i 2013 blir enda tøffere enn kampen om troskravet.

Det tror nyvalgt leder Knut Arild Hareide.

Landsmøtet til Kristelig Folkeparti i helga ga ikke noe svar på hvilken retning partiet ønsker å ta i det politiske landskapet. Spørsmålet er dypt splittende mellom en antatt konservativ og liberal fløy. Hareide frykter tøffe konfrontasjoner når svaret skal gis.

Vanskelig spørsmål

Mens Dagfinn Høybråten tok klart avstand fra noen form for samarbeid med Fremskrittspartiet på landsmøtet for to år siden, nekter den nyvalgte partilederen konsekvent å starte debatten om samarbeid til høyre eller venstre i norsk politikk før lokalvalget til høsten.

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål for KrF. Deler av partiet vil samarbeide mot venstre, mens andre deler trekker mot høyre. Derfor tror jeg denne debatten blir vanskeligere og mer krevende enn den mangeårige debatten om bekjennelsesparagrafen, sier Hareide til NTB.

Striden kan fort ende opp i en debatt om hvem KrF ikke skal samarbeide med, snarere enn om hvilken av beilerne som er mest attraktiv.

Åpner for Ap

Partiets strategiutvalg, som har tegnet opp konturene av «Nye KrF», vil utelukke ytterpunktene i norsk politikk – SV og Fremskrittspartiet – og plassere KrF trygt i sentrum, med samarbeidsmuligheter både til høyre og venstre.

Som leder for utvalget argumenterte Dagrun Eriksen blant annet for å åpne for formelt samarbeid med Arbeiderpartiet. Men som nestleder i partiet vil hun nå ikke gå inn problemstillingen – selv om hun som utvalgsleder anbefalte nettopp å starte debatten allerede under landsmøtet i Trondheim denne helga.

– Det viktigste for meg vil være hvor stor innflytelse sentrum vil få i et samarbeid – enten det er til venstre eller til høyre. Det er klart at hvis du sitter i et samarbeid med to store høyrepartier, så vil de forsterke hverandre på de tingene vi er uenige om, sier Eriksen.

Sammen igjen?

Partileder Hareide tegner opp et valgutfall i 2013, der verken det rødgrønne eller det blåblå alternativet får flertall. Det vil skape en situasjon der de tre sentrumspartiene på ny kan finne sammen og kunne søke samarbeid med Ap, hvis SV forsvinner ut av regjeringsdansen.

– Det er sterke krefter i Ap som ønsker det, framholder Eriksen.

Lover tidligere svar

Med en erkjennelse av at KrF og Venstre ved forrige stortingsvalg ikke klarte å framstå som et troverdig alternativ sammen med Høyre, lover Hareide nå en tydeligere avklaring på et tidligere tidspunkt.

– Vi tar ikke debatten før kommune- og fylkestingsvalget til høsten, men vi skal ta den langt tidligere enn det som har vært tradisjonen, hvor dette er blitt avklart på landsmøtet noen måneder før valget. Vi har en stor jobb foran oss, og det er viktig at vi gjennomfører denne prosessen på en meget grundig måte, sier Hareide.

Stor applaus

Han kunne høste rungende applaus fra salen da landsmøtet ble hevet søndag formiddag. Etter en intens og langvarig debatt om bekjennelsesparagrafen, framstår partiet som mer samlet enn på mange år, mener han.

Vedtaket som betyr at det omstridte kravet om at partiets tillitsvalgte må være bekjennende kristne trolig blir fjernet på landsmøtet om to år, innebærer at KrF tar et langt skritt i fornyelsesprosessen, som Hareide mener er avgjørende for partiets framtid. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse