JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre frir til offentlig ansatte

Nestleder Bent Høie vil gjøre Høyre til et mer populært parti blant offentlig ansatte.

kjell.werner@anb.no

– Vi frir til de offentlig ansatte. Det er viktig for Høyre å rette opp et noe skjevt bilde som er skapt av partiet, sier Høyre-nestleder Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dette sakskomplekset vil stå sentralt på Høyres landsmøte til helgen.

– Men det handler ikke bare om et bedre omdømme og et frieri til velgere. Det er en sterk politisk grunn til at vi gjør dette. Det er ikke mulig å gjennomføre Høyres politikk uten å bedre kompetansen til offentlig ansatte innenfor eksempelvis skole og eldreomsorg. Det er nødvendig for å få økt kvalitet på disse områdene, sier Høie.

Tar selvkritikk

Høyre-nestlederen tar selvkritikk på at partiets folk ikke har vært flinke nok overfor de offentlig ansatte generelt og fagbevegelsen spesielt.

– I skyggen av vårt budskap om valgfrihet og mangfold, har Høyre blitt tillagt et feilaktig fiendebilde overfor offentlig sektor. Det igjen har etterlagt et inntrykk av at offentlig ansatte ikke gjør en god nok jobb. Dermed blir det et skjevt bilde, sier Høie.

– Det viktigste for Høyre er høyere kvalitet i omsorg og mer kunnskap i skolen. Det skal tilbys av kommunene og i all hovedsak gjennom en offentlig fellesskole, poengterer Høie.

– Høyre skal ha et godt forhold til fagbevegelsen samtidig som vi bygger opp en bedre arbeidsgiverpolitikk for offentlig sektor, sier Høie.

Har åpen dør

Han vil ta tak i de tidligere Ap-velgerne som sier de vil stemme Høyre på grunn av partiets politikk innenfor områdene skole, helse og skatt.

– Men for å lykkes med det må vi få fjernet det usynlige glasstaket som skyldes at mange tror Høyre ikke er på parti med offentlig ansatte. Vi er heller ikke fagforeningsfiendtlige. Høyre støtter tanken om et organisert arbeidsliv. Vår dør vil våre åpen for alle fagforbundene, sier Høie.

Han forteller at sentrale forbund som Fagforbundet (LO) og Sykepleierforbundet (Unio) nylig var i møter med Høyre-utvalget som utarbeider partiets arbeidsgiverpolitikk i offentlig sektor. Høie varsler kjøreregler for hvordan Høyres lokalpolitikere skal opptre som arbeidsgivere.

Intet ekteskap

– Men dere la dere på konfrontasjonskurs med en samlet fagbevegelse da Høyre svekket arbeidsmiljøloven og åpnet for flere midlertidig ansatte?

– Ja. Vi kan ikke være enig om alt og ett. Derfor vil vi ikke inngå noe ekteskap med fagbevegelsen. Her skiller vi oss fra Arbeiderpartiet, sier Høie og forsvarer en oppmyking av arbeidsmiljøloven for å gjøre det lettere å ansette midlertidig.

– Det kan være viktig for å gjøre terskelen inn i arbeidslivet lavere. På den annen side bør vi som politikere opptre som en bedre arbeidsgiver i offentlig sektor, sier Høie. Han kritiserer utstrakt bruk av midlertidige jobber både på høyskoler og sykehus.

Strategisk valg

Han innrømmer åpenhjertig at Høyres forslag om kutt i sykelønnsordningen ble droppet av strategiske grunner da gjeldende stortingsvalgprogram ble utarbeidet.

– Vi hadde en bevisst holdning til hvilke forslag om endring i arbeidsgiverpolitikken det faktisk var verdt å ta vare på og hvilke som bare virket provoserende på partene i arbeidslivet, sier Høie.

Han forteller at nesten halvparten av utvalget for partiets arbeidsgiverpolitikk har bakgrunn som tillitsvalgte for arbeidstakere innen flere ulike fagforbund. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse