JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drømmer om halve Norge

Erna Solberg har en drøm om at halvparten av alle nordmenn skal bo i en Høyre-kommune etter kommunevalget til høsten.

– Vi har ikke tallfestet ambisjonene våre, men vi har en våt drøm om at 50 prosent skal bo i en Høyre-styrt kommune, sier Solberg til NTB.

Fredag åpner hun partiets landsmøte, som også drar i gang den lange valgkampen fram mot kommune- og fylkestingsvalget i september. Med en stabil oppslutning på rundt 25 prosent på meningsmålingene hittil i år, er partilederen trygg på et bedre resultat enn i kommunevalget i 2007, som ga partiet 73 ordførere.

– Det er vi som er ordførerpartiet for de fleste nordmenn. Flere enn 40 prosent av nordmenn bor i en Høyre-styrt kommune i dag, og vi skal opp på et betydelig høyere nivå. Derfor vil våre vedtak på landsmøtet få betydning der folk bor, sier Solberg.

Kvalitet - ikke konkurranse

Aller størst er målet om å gjenerobre makten i gamle Høyre-bastioner som Trondheim, Tromsø, Karmøy og Skedsmo. Partilederen tror ikke vinterens Adecco-avsløringer vil gjøre det vanskeligere for Høyre å snakke om valgfrihet i eldreomsorgen.

– Jeg tror venstresiden forregner seg. De trodde de hadde en kjempesak om privat versus offentlig omsorg. Men også i mange kommuner har det vært en dårlig situasjon for innleid arbeidskraft, sier Solberg.

I stedet for en ideologisk kamp om private eller offentlige løsninger, ønsker hun en diskusjon om hva som gir kvalitet og mangfold i eldreomsorgen. Høyre-landsmøtet skal blant annet behandle et forslag om å endre Arbeidsmiljøloven for å få større fleksibilitet og alternative turnuser for arbeidstakerne. Forslaget fra Oslo Høyre om å lovfeste en nasjonal minstelønn skal også landsmøtet ta stilling til, men det har ikke partilederens støtte.

– Vi må sikre oss mot at noen får for lav lønn, men en minstelønn er ikke svaret på det. Jeg er redd det i stedet vil trekke andre lønninger ned mot minstelønnen, sier Solberg.

Løfte yrkesfagene

Det store frafallet i den videregående skolen bekymrer også Høyre.

– Mange av dem som dropper ut av skolen går på yrkesfag. Det er der vi må sette inn støtet, sier Solberg.

Blant forslagene landsmøtet skal ta stilling til er om yrkesfaglig studieretning skal bli mindre teoretisk, bedre rådgivning og veiledning for elevene øke lærlingtilskuddet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse