JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-støtte splitter Finland

Sannfinnene får si nei til EUs støtte til Portugal, men kan likevel bli en del av Finlands kommende regjering.

Det skjer etter at spørsmålet om EUs redningspakke til Portugal er løftet ut av de pågående finske regjeringsforhandlingene. Forhandlingsleder Jyrki Katainen fra Samlingspartiet, som de fleste regner som landets neste statsminister, arbeider nå for å få til en separat avtale mellom partiene i Riksdagen om støtten til Portugal.

Det regner han med å få til innen EUs svarfrist, som er 16. mai. To dager senere regner han med å fortsette regjeringsforhandlingene.

– Ny støttepakke

Populistpartiet Sannfinnene, som seiret stort i det finske riksdagsvalget i april, sier kategorisk nei til EUs støtte til Portugal.

Partileder Timo Soini mener EU må utarbeide en ny støttepakke for portugiserne uten Finlands bidrag. Med Katainens siste grep for å løse den finske Portugal-floken, kan Sannfinnene stemme nei til EUs opplegg uten å torpedere arbeidet med å sette sammen en ny regjering.

Stabilt flertall

Med sin størrelse, er sannfinnene en naturlig deltaker i sonderingene for å sette sammen en ny regjering i Finland. Partiets nei til EUs redningsaksjon for Portugal er et stort problem for Samlingspartiets Jyrki Katainens forsøk på å danne regjering. Som leder av det største partiet er det han som leder sonderingene.

De foreløpige antakelsene går ut på at den nye regjeringen vil bestå av Samlingspartiet med 44 mandater i Riksdagen, Sosialdemokratens som har 42 mandater og Sannfinnene med 39. En slik sammensetning ville gi et stabilt flertall med 125 av 200 stemmer i Riksdagen.

Bekymring i Brussel

Også Sosialdemokratene har vært kritiske til EUs Portugal-støtte, men har signalisert vilje til kompromiss. Partiet vil at europeiske banker skal ta et større ansvar for å støtte kriserammede EU-land enn hittil. Sosialdemokratenes viktigste krav i de finske regjeringsforhandlingene er å få slutt på den finske statens stadige låneopptak. Et annet krav er at planene om å øke pensjonsalderen stanses.

Sannfinnenes harde motstand har skapt uro i EU fordi en beslutning om å støtte Portugal må være enstemmig. Et finsk nei, presset gjennom av Sannfinnene, kunne derfor ha kvelt hele støtteoperasjonen. Lykkes Katainen med sitt siste framstøt, kan EUs ledere puste lettet ut.

En fersk meningsmåling viser at landets befolkning er delt på midten i dette spørsmålet. 38 prosent svarer at de vil støtte portugiserne. Men 36 prosent er imot å gi støtte. (ANB)

Annonse
Annonse