JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha eget arktisk landbruk

Høyres landsmøte skal ta stilling til om alt landbruk nord for polarsirkelen skal defineres som arktisk landbruk.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi har spesielle utfordringer med klimaet i nord, og må sikre at folk som driver landbruk i nord får den hjelpen de trenger. Vi har jo friskt i minne de store frostskadene i Troms i fjor, sier leder John Helland i Troms Høyre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyres landsmøte skal senere i uka ta stilling til et forslag fra fylkespartiet om å definere alt landbruk nord for polarsirkelen som arktisk landbruk og innføre mer målrettede virkemidler og tilskudd i hele regionen.

– Dette vil styrke økonomien i næringen og bidra til optimisme og økt produksjon, tror Helland.

Markedsføring og forskning

– Ved å definere arktisk landbruk som et eget område i landbrukspolitikken vil man kunne bruke dette i markedsføring av landbruksprodukter fra disse områdene. Økt fokus på arktisk landbruk og arktisk mat må følges opp med forskning og produktutvikling basert på de naturgitte fordeler og utfordringer som arktisk landbruk har, heter det videre i forslaget.

Helland peker på at antall bønder som driver med sau og kyr i Troms stuper, noe også Fylkesmannen har tatt opp.

– Nedgangen rammer hele landet, men spesielt denne regionen. Det rammer ikke bare bøndene, men alle andre næringer i lokalsamfunnene de bor i, ikke minst turistnæringen, sier Helland.

Klimaendringer

Helland og Troms Høyre peker på at klimaendringene gir store utfordringer knyttet til produksjonstilpasning i arktisk landbruk.

– Samtidig kan endringene føre til nye vekstbetingelser som gir muligheter i en verden med økt etterspørsel etter mat. I nordområdene fins det både store arealer som kan brukes til å øke matproduksjonen, rent miljø og rikelig med vannressurser, heter det i forslaget som landsmøtet skal ta stilling til.

Troms Høyre mener uansett at det arktiske landbruket er viktig i en bærekraftig Nordområdepolitikk. (ANB)

Annonse
Annonse