JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gratulerer med dagen

I dag feirer vi Verdens Bokdag i en tid da kanskje de mest populære bøkene er glemmeboka og lommeboka.

For hundre og nitti tre år siden ble også Karl Marx født. Noen mener han er død for lengst, jeg er uenig i det – men det er en lang historie, og den skal jeg ikke fortelle her. Bare nøye meg med å si på Verdens Bokdag at en av hans bøker, Det kommunistiske manifest, er en av de mest utbredte bøker. World Wide. Riktignok beundret og hatet siden den kom ut i 1848. Men gode bøker er kontroversielle.

I dag skal vi feire boka over hele landet. På skoler, i bokhandler og biblioteker. Det fortjener boka, papirboka, en truet art i det papirløse samfunnet vi har ventet på i flere tiår allerede. Men som aldri ser ut til å komme.

I USA er papirboka truet, meldte Dagens Næringsliv for noen dager siden. Store bokhandelkjeder sliter økonomisk og legges ned. Også i de store amerikanske byene. Hvorfor? Fordi eboka har kommet, tekst på lesebrett, Ipad og andre elektroniske medier. Bøker som gir seg ut for å være gratis, men slett ikke er det etter nærmere gjennomtenkning.

Digitale bøker har kommet hjem til furet værbitt også, men foreløpig uten den helt store kommersielle suksessen. Til fortvilelse for noen, til latter for andre. IT-folka syns forfatterne og deres fagforeninger + forleggerne gnåler for mye om opphavsrett og den slags, mens de sjøl blir helt ville i blikket når eiendomsretten blir truet. Det er fortsatt sånn her i landet at om du stjeler en sjokolade på butikken kan du risikere å havne i fengsel, mens hvis du stjeler en tekst fra en forfatter, journalist eller annen tekstprodusent, skjer ingen verdens ting. Få forstår at opphavsrett og eiendomsrett er to sider av samme sak.

I dagens Dagsavisen roper Jørgen Lorentzen, lederen av Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening høyt på vegne av sakprosaen – eller faglitteraturen. For blant forfatterorganisasjonene har den gamle debatten om hvilke litterære sjangre som er best og skal ha mest oppmerksomhet, den skjønnlitterære eller den faglitterære, igjen blusset opp. Og en tilhørende debatt om hvor skribentene skal få lov til å organisere seg. Fremmer denne debatten boka? Jeg tviler.

Men til tross for at papirboka er truet, tror jeg den overlever i mange år til. Det tror kulturfolket og politikerne i min hjemkommune Lørenskog også. Forrige lørdag åpnet kommunens storstue Lørenskog hus, en kulturkatedral i hjerte av kommunen. Og hva tror dere fikk mest oppmerksomhet? Jo, det splitter nye biblioteket som er ett av landets mest moderne. Med stor plass til papirbøker. Og som du og jeg kan lese helt uavhengig av lommeboka – fordi bøker på biblioteket fortsatt er gratis. Heldigvis.

Papirboka tar plass, både fysisk og mentalt. Men la oss for all del, og særlig på denne dag, håpe at den lever i mange år ennå.

Eller som dikteren sier: Alt er håpløst, og vi gir oss ikke.

Annonse
Annonse