JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot å ta bistand for gitt

Leder av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, advarer mot å ta norske bistandsmidler for gitt.

Av CHRISTINA HALVORSEN, ANB

Utspillet kommer etter at Redd Barna denne uken kåret Norge til verdens beste land å være mamma i. Afghanistan ble kåret til det verste. Niger, Guinea-Bissau, Jemen, Chad, DR Kongo, Eritrea, Mali, Sudan og Den sentralafrikanske republikk er også på bunn 10-listen.

Landene blir rangert i forhold til flere faktorer, blant annet: faren for å dø under fødselen, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive- og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år.

Leder av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt påpeker at det har vært kraftige diskusjoner om virkemidlene som har ført Norge til å bli verdens beste mammaland, blant annet saker som selvbestemt abort, politisk kamp for pappapermisjon og fødselspermisjonsordninger og kvinnerepresentasjon i regjeringen.

– Slik er det også i bistandspolitikken. Norge er pådrivere for bedre mødrehelse internasjonalt, i et vell av land. Blant annet har vi med vaksinasjonsprogrammer gått i bresjen for å redde mange barn over hele verden. Men vi kan ikke ta for gitt at slike prioriteringer skjer. Frp vil jo for eksempel kutte i bistanden, sier Huitfeldt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Med kutt i bistanden vil vi ikke kunne ha den samme rollen vi nå har for bedre mødrehelse internasjonalt, sier Huitfeldt. (ANB)

Annonse
Annonse