JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rydd opp etter Fiskaa

Høyre krever at Utenriksdepartementet må rydde opp etter SV-statssekretær Ingrid Fiskaas uttalelser om norsk Libya-politikk.

– Hennes uttalelser er svært uheldige og stiller regjeringen i en underlig situasjon, sier lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, til NTB.

Uttalelsene til Fiskaa falt under SVs landsstyremøte lørdag. Fiskaa er til daglig statssekretær i UD, men også motstander av norsk deltakelse i bombingen av militære mål i Libya.

Eriksen Søreide finner det problematisk at en statssekretær, som skal forsvare regjeringens felles utenrikspolitikk, nærmest sier at Norge deltar i noe som er folkerettsstridig.

Sprikende

– At Petter Eide, som leder internasjonalt utvalg, er så sterkt kritisk, en nå én ting. Men Fiskaa har en helt annen rolle. Regjeringen makter åpenbart ikke å snakke med én stemme, og dette må oppfattes ganske underlig blant våre allierte. Det er ikke heldig å sende så sprikende signaler, sier Eriksen Søreide.

Fiskaa sa at bombingen burde avsluttes så raskt som mulig og at situasjonen i Libyas neppe vil være særlig annerledes om Norge fortsetter å bombe i seks uker til.

Høyre er ikke enig med SV-leder Kristin Halvorsen om at Norge allerede nå kategorisk skal si at de norske flyene trekkes ut av operasjonen når tremånedersperioden er over.

– Dette har Høyre ikke tatt stilling til. Vi må vurdere en forespørsel om fortsatt bidrag, hvis og når den kommer, sier Eriksen Søreide.

Rotasjon

Rotasjon av styrkebidrag er vanlig i NATO i operasjoner som strekker seg over lang tid.

Som et lite medlemsland har Norge påtatt seg en stor oppgave som ett av seks land som deltar i daglige tokt mot libyske mål. Dette er mål som forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har beskrevet som «kommando, kontroll og ledelse».

Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal mandag orientere Stortinget nærmere om hva slags operasjoner de norske F-16-flyene deltar i. Eriksen Søreide forventer at det blir langt mer detaljerte opplysninger enn tidligere.

Komitélederen sier det blir svært spennende hva Tyskland kommer å gjøre videre. Beslutningen om å holde seg utenfor alle militære operasjoner har vakt sterke reaksjoner, både innenfor og utenfor NATO. Eriksen Søreide har nylig vært i Tyskland og sier at mange tyske politikere er plaget over det inntrykket omverdenen har fått.

– Det virker som om Tyskland leter etter en rolle for å rette opp inntrykket. Trolig blir det innenfor det humanitære området, sier Eriksen Søreide.

Ikke utglidning

Høyre mener at Norge holder seg innenfor mandatet og at det så langt ikke har vært noen utglidning.

Eriksen Søreide understreker at det fortsatt ikke er aktuell norsk politikk å forsyne opprørerne med våpen. Hun kan heller ikke se at noe land seriøst vurderer å sette inn bakkestyrker.

– Militæroperasjonen vil trolig fortsette langs det sporet vi ser i dag, en god tid framover, selv om bombing fra luft har sin begrensning. Men det er ikke tvil om at det er en akkumulert effekt som merkes. Problemet er bare at vi ikke vet hvor knekkpunktet er, når Gaddafis regime bryter sammen, sier lederen av utenrikskomiteen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse