JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kastet ut av Advokatforeningen

Advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg er kastet ut av Advokatforeningen som følge av heleridommen i den såkalte koffertsaken.

I januar i år ble det klart at Høyesterett opprettholdt heleridommene mot Furuholmen og Berg. De to ble i mai i fjor dømt i Borgarting lagmannsrett for medvirkning til grovt heleri etter å ha bistått David Toska i å inndrive en gjeld på 5 millioner kroner pluss renter - totalt 6,5 millioner kroner.

Retten mener de måtte ha visst at pengene stammet fra kriminell virksomhet. Dermed kan det ikke regnes som et vanlig advokatoppdrag.

Furuholmen og Berg ble dømt til henholdsvis seks og tre måneders betinget fengsel for å ha bistått Toska i 2002 og 2003.

– Nødvendig

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet bestemte i januar at Furuholmen ikke skulle miste bevillingen. Han fikk imidlertid en advarsel.

Beslutningen om å ekskludere de to fra Advokatforeningen ble enstemmig fattet av hovedstyret lørdag, skriver foreningen på sine hjemmesider.

– Dette er en nødvendig reaksjon på svært alvorlige overtredelser, sier foreningens leder Berit Reiss-Andersen.

I begge eksklusjonsvedtakene viser Advokatforeningens hovedstyre til dommen fra Høyesterett. I vedtakene vises det i tillegg til at både Disiplinærutvalget og Advokatforeningens kretsstyre i Oslo har gått inn for eksklusjon av advokatene.

– Det stilles krav til den som skal være medlem av Advokatforeningen. Når en advokat blir straffedømt for alvorlige forhold som er direkte knyttet til utøvelsen av yrket, er dette en eksklusjonsgrunn, sier Berit Reiss-Andersen.

– Vanskelig sak

Hovedstyret innrømmer at det har vært en vanskelig sak som vil kunne føre til vanskelige avveininger for andre advokater.

«Det er viktig at dommen ikke fører til at advokater ikke tør ta oppdrag for klienter med legitime behov for rettsråd eller representasjon overfor domstolene», heter det i vedtaket fra styret.

Furuholmen og hans forsvarer John Christian Elden har hele tiden argumentert med at en advokat må kunne påta seg et oppdrag på vegne av en klient, uten at advokaten skal straffes. Begge mener dommen i Høyesterett skaper alvorlige prinsipielle problemer.

– Advokatforeningen har vært tvetydig og prinsippløse i denne saken. De har vært ynkelige. Jeg lever godt uten en slik forening, og tar denne beslutningen med stor ro, sier Furuholmen til VG Nett. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse