JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbesøk selger norsk kompetanse

Norge har flere satsingsområder i Kroatia og Slovenia. Denne uka skal kongeparet på statsbesøk til begge landene.

Mandag ankommer den offisielle delegasjonen Slovenias hovedstad Ljubljana, og onsdag reiser de videre for å avlegge Kroatia en to dagers visitt.

Mens kongeparet og representanter for blant annet Utenriksdepartementet tar seg av det seremonielle og formelle, arrangeres det seminarer for næringslivsaktører i begge land.

– Hovedformålet med statsbesøkene er å styrke og videreutvikle samarbeidsforholdene, profilere norske verdier og styrke Norges omdømme, sier administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge til NTB.

Hun mener norske bedrifter har mye å hente i Slovenia og Kroatia:

– I begge disse landene viser de interesse for vår kompetanse på miljø og energi og forsvarsindustri. Vi skal også ha seminarer om tunnelteknologi og norsk kompetanse på kart og kartverk. Vi har mye fjell i Norge og vi har etter hvert blitt gode til å bore i dem, så der har vi mye å dele med andre land som har fjell, sier hun.

Inngangsport

Sammen med de norske ambassadene har Innovasjon Norge invitert norske bedrifter, organisasjoner og institusjoner på seminarer i Slovenia og Kroatia innenfor områder med potensial for samarbeid. Næringslivsdelegasjonen teller rundt 50 representanter.

– Selv om både Slovenia og Kroatia er små land og ligger relativt langt unna Norge, er de likevel viktige. For eksempel er Slovenia, som EU-land, en inngangsport til resten av EU, sier Ovesen.

Slovenia er blant annet et foregangsland på sykehus og ønsker å posisjonere slovenske sykehus for å tiltrekke seg pasienter når EU innfører sin versjon av fritt sykehusvalg i 2014. Pasientsikkerhet er et viktig element, og her er Det Norske Veritas (DNV) verdensledende. Veritas skal tirsdag ha et eget seminar, en arena for utveksling av kunnskap, i Slovenia om pasientsikkerhet og - mobilitet innen EU og EØS.

– Det er klart at en kontrakt med Slovenia på dette området vil få stor betydning hvis resten av EU ser til Slovenia når de skal sertifisere sine sykehus, sier Ovesen.

Politiske bånd

Også det politiske samarbeidet mellom Norge og de to landene står sentralt under statsbesøkene.

– Siden Slovenia og Kroatia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991 har Norge hatt et godt og tett forhold til begge land. Det har skapt grobunn for videre samarbeid. De ligger et stykke unna, men det har hele tiden vært et stort norsk engasjement for denne delen av Europa, sier statssekretær Erik Lahnstein i UD.

Han påpeker at landenes gode utvikling har gjort at de nå er samarbeidspartnere heller enn mottakere av bistand og støtte.

– Disse landene er nå kommet så langt at vi kutter den økonomiske bistanden til Kroatia. Ettersom Slovenia er EU-land omfattes det av EØS-finansierte prosjekter der Norge bidrar. De har hatt en helt fantastisk utvikling de siste 15 årene og gått fra å være Europas urolige hjørne til å bli en del av NATO og EU, tett integrert. Norge har bidratt til å redusere spenningsnivået og har hatt mye å hente ved å ha lykkes med å skape fred og stabilitet i denne regionen, sier Lahnstein. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse