JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snekkere dømt for fallulykke

En snekker falt fra et stillas i Karlskrona i Sverige og ble livstruende skadd. Nå er arbeidskameratene dømt til bøter for brudd på sikkerhetsbestemmelsene.

Det er svenske Byggnadsarbetaren som forteller historien om snekkerne som skulle fjerne takstein for å rengjøre dem på en bygning i Karlskrona.

En av dem falt fra stillaset og ble livstruende skadd. Han overlevde – men har varige men og er fortsatt sykmeldt. I retten fortalte han at han ikke husker annet enn at han lente seg mot rekkverket på stillaset – og falt mot bakken.

Forglemmelse

Kollegaene forteller at det var ganske vanlig å løsne sikringen på rekkverket for å komme til når paller med skitne takstein skulle løftes ned med kran. Sikringen ble satt på plass etter operasjonen – men denne gangen kan ikke de to kollegaene huske om dette ble gjort.

Nå er begge dømt til å betale 9000 svenske kroner hver, samt skadeerstatning til den sykmeldte på drøy 9800 svenske kroner, skriver Byggnadsarbetaren.

Dårlig HMS-arbeid?

De to innrømmet i retten at de hadde løsnet deler av rekkverket, men har altså sagt at de ikke vet om sikringen ble satt tilbake. De mener at de ikke har vært uaktsomme i strafferettslig henseende, og at det var en mangelfull arbeidsledelse på plassen.

Retten mente at det uansett er den som tar bort beskyttelsen, som har ansvar for at den settes tilbake.

En av meddommerne mente at arbeidskameratene ikke skulle dømmes. Hun sa at det var manglende HMS-arbeid på byggeplassen som gjorde at de to kunne ha gyldig grunn til å fjerne sikkerhetsanordninger. Men hun kom altså i mindretall.

Annonse
Annonse