JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storberget skuffer

Når forbundsledere i LO skriver åpne brev til statsråder i den rødgrønne regjeringen, er det alvor. Ikke minst når de er innehavere av samme partibok.

jan.erik@lomedia.no

Knut Storberget har vært justisminister siden 2005. Geir Bjørkli har vært forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) siden 2006. De har hatt mye med hverandre å gjøre.

«Du har gjort mye, men du har ikke gjort nok. Du har innfridd noen av våre forventninger, men du har også skuffet på viktige områder».

Dette skriver forbundsleder Geir Bjørkli i et åpent brev til justisminister Storberget i siste nummer av NFF-Magasinet, forbundets medlemsblad.

Storberget er sosialdemokrat. Det er også Bjørkli som før han ble forbundsleder har hatt lederverv i Arbeiderpartiet både på Nesodden og i Trøgstad. De er partikamerater, de bekjenner seg til samme ideologi og tiltaler hverandre med fornavn.

I NFF-Magasinet, som også leses av justispolitikerne på Stortinget og byråkratene i Justisdepartementet, har altså Bjørkli sett seg nødt til på lederplass å skrive et åpent brev til Storberget. Og der står det mer enn ovennevnte, for eksempel dette:

«Det er et faktum at kriminalomsorgen ikke er en trygg arbeidsplass, til tross for at du har vært justisminister i fem og et halvt år. Du har gjort mye, men du har ikke gjort nok. Du har innfridd noen av våre forventninger, men du har også skuffet på viktige områder».

Ap-statsråden skuffer NFF-lederen fordi fengselsbetjentene ennå ikke får treårig høyskole, fordi det ennå ikke er etablert et kriminalomsorgsdirektorat, fordi Storberget ikke sier et absolutt nei til fengsling av barn (personer mellom 15-18) – og aller viktigst: fordi det ikke ansettes nok faglærte fengselsbetjenter i anstaltene.

Bjørkli erkjenner at statsråden har etablert noen tiltak på fem og et halvt år, men skriver at «tiltakene har ikke gjort kriminalomsorgen til et bedre sted å være for de ansatte. (…) Det er synd at mange ansatte nå opplever at det er vanskeligere enn på lenge å trives på jobb, og at mange føler seg utrygge på grunn av volds- og trusselhendelsene».

Dette er sterk kost. Vil du være venner med fagbevegelsen, så er det en ufravikelig regel: Ikke kødd med medlemmenes arbeidsforhold!

NFF har lange tradisjoner med et fagligpolitisk samarbeid der både justisminister, NFF-leder, LOs ledelse – og innimellom statsministeren er til stede. Dette forum har også vært aktivt den siste tida da det har vært en viss uenighet mellom NFF og Justisdepartementets leder i en del sentrale spørsmål.

For de av oss som har fulgt Bjørkli og Storberget en stund, er uenigheten ikke overaskende. Og den er ikke av ny dato. Det som imidlertid gjør det åpne brevet noe oppsiktsvekkende er altså at det fagligpolitiske samarbeidet denne gangen ikke fungerer optimalt. Og tydeligvis ikke gir det resultatet NFF ønsker seg.

Jeg har aldri vært en stor tilhenger av dette fagligpolitiske samarbeidet fordi det kun er et samarbeid mellom LO og ett politisk parti (Ap). LO bør i dagens politiske situasjon kunne samarbeide med hele den politiske venstresida. Likevel har jeg sett at nettopp det fagligpolitiske samarbeidet for NFFs del har båret frukter tidligere – statsråder og statsminister har lyttet, og NFF og LO har fått en viss politisk uttelling. Til beste for norsk kriminalomsorg.

Bjørklis åpne brev til Storberget betyr at det fagligpolitiske samarbeidet ikke er godt nok. Det er ikke bare alvorlig for Storberget og Arbeiderpartiet, men også for LO.

Annonse
Annonse