JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For godt innpakket i velferd?

Velferds- og migrasjonsutvalgets leder Grete Brochmann serverer fagbevegelsen gavepakker på løpende bånd i kampen om sosial dumping. Så hvorfor snakke om minstelønn?

linesch@lo-media.no

For å holde oss innenfor bildet: Det var ingen lett pakke Brochmann overleverte ministrene Audun Lysbakken og Hanne Bjurstrøm i går. I over to år har Velferds- og migrasjonsutvalget jobbet med problemstillinger rundt spørsmålet: Truer innvandring den norske velferdsmodellen? I går kom svaret i en over 500 siders rapport, den tykkeste NOU-en som et regjeringsoppnevnt utvalg har levert på lang tid.

Skrev jeg at vi fikk svaret? Vel, kanskje ikke så overraskende så gir ikke utvalget noe fasitsvar på spørsmålet. Det går ikke an å svare ensidig ja eller nei på om innvandringen er bærekraftig, svarte Brochmann på spørsmål fra pressen etter overleveringen.

Derimot er utvalget klare på at det også for innvandrere – som for norske nordmenn - skal lønne seg å jobbe, og ikke leve av trygd. Derfor er utvalget bekymret over at relativt mange innvandrere ikke inkluderes i arbeidslivet, men at de lever – godt? - på ulike stønader i Norge. Utvalget er også bekymret over økende eksport av stønads penger, som for eksempel at kontantstøtteutbetalinger til utlandet har åttedoblet seg siden 2004.

Innvandrere i Norge som ikke jobber er ikke god butikk for Norge. Akkurat som norske nordmenn som ikke jobber heller ikke er god butikk for Norge.

Og det fikk nødvendigvis NHO på banen allerede før fremleggelsen. NHO trekker i innvandrerbremsen, meldte Finansavisen i går morges. – Mye tyder på at innvandringen til Norge ikke er bærekraftig på sikt, uttalte direktør i Arbeidslivspolitikk Svein Oppegaard i NHO. Han modererte seg litt på NHOs eget nettsted utover dagen, men han mener det er et åpent spørsmål om utvalgets forslag om aktivisering og arbeidslinja, og innstramminger i trygdeordninger, er godt nok.

Brochmann på sin side utfordrer arbeidsgiverne. De får kritikk for ikke å være inkluderende nok, men utvalget kan gjerne gi dem litt hjelp på veien og foreslår flere tilrettelagte tiltak på arbeidsmarkedet slik at innvandrere slipper inn. Det kan være å etablere midlertidige traineeprogram eller opplæringsstillinger i det ordinære arbeidslivet.

Det er arbeid og aktivitet som gjelder i Velferds- og migrasjonsutvalgets rapport. At utvalget strekker arbeidslinja litt lengre, syns trolig den rødgrønne regjeringen og fagbevegelsen at er helt ok.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fikk bekreftet at krav om deltakelse og aktivitet er viktig. Bekreftelsen syntes så selvfølgelig for Bjurstrøm at hun flere ganger uttrykte at utvalgets arbeid ikke inneholdt noen overraskelser. Hun la heldigvis til:

– Vi må være så ærlige at vi må si at vi har utfordringer knyttet til å gjennomføre politikken.

Utvalgets rapport er en gavepakke til fagbevegelsen i kampen mot sosial dumping. Temaet utgjorde ikke så alt for mye under Brochmanns presentasjon i går, heller ikke i rapporten. Men det er mer enn nok for fagbevegelsen å trykke til sitt bryst og bruke i argumentasjonen for å oppnå gode lønns- og arbeidsvilkår for alle arbeidere i Norge.

Utdrag fra rapporten:

”Innvandrere er særlig utsatt for brudd på regler og normer i arbeidslivet.

Et viktig mål med politikken er derfor å sikre at også denne gruppen omfattes av de samme arbeidslivsstandardene som for øvrig gjelder i samfunnet.

Målsetningen om at det skal lønne seg bedre for den enkelte å jobbe enn å motta stønader, tilsier fortsatt oppmerksomhet mot lønns- og arbeidsforhold i de dårligste betalte jobbene.”

”I sektorer der det viser seg å bli et stort lavtlønnsmarked, bør myndighetene og partene vurdere om allmenngjøringsordningen fungerer tilfredsstillende eller om den eksisterende ordningen – eventuelt også kontrolltiltakene – kan og bør styrkes.”

Så langt – så flott, men så kommer setningen:

”Dersom dette ikke er mulig, må det vurderes om det er ønske å supplere med minstelønninger, nasjonale eller bransjevise.”

Minstelønn vil ikke LO ha. Fagbevegelsen tror på nasjonale tariffavtaler og ikke politisk bestemt minstelønn. Og så var også Unio-leder Anders Folkestad raskt ute og avviste forslaget fra utvalget.

Flere stemmer i fagbevegelsens familie kommer sikkert til å gi uttrykk for det samme når NOU-en nå skal ut på bred høring.

Håpet er at noen også blir stemmer for spesielt innvandrerkvinner. For det var nødvendigvis ingen godt dag å være innvandrerkvinne i går. Ifølge utvalget holdes en del av dem utenfor arbeidslivet på grunn av rause velferdsordninger. De ”utnytter altså systemet”, vil andre si. Ikke nødvendigvis alle innvandrerkvinner utenfor arbeidslivet passer til en slik beskrivelse – så igjen: Ingen god dag for dem.

Men det var ingen god dag for statsminister Stoltenberg heller. Men det hadde – nær sagt dessverre – ingen ting å gjøre med Brochmann-utvalgets rapport.

Annonse
Annonse