JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen sier stopp

LO-leder Roar Flåthen vil ha en slutt på at det offentlige bedriver sosial dumping i anbudspolitikken.

bjorn.erik.dahl@anb.no

LO-leder Roar Flåthen satte fokus på sosial dumping i det offentlige da han holdt sin tale til landsmøtet i Norsk Arbeidsmandsforbund i Folkets Hus i Oslo onsdag.

– Sosial dumping som bedrives med skattepengene vil vi ikke ha noe mer av, tordnet LO-lederen fra talerstolen.

Det ga gjenklang i en forsamling bestående av mange renholdere, vakter og anleggsarbeidere.

Trapper opp kampen

Flåthen mener det offentlige er forpliktet til å ta hensyn til mer enn pris i anbudspolitikken som føres rundt om i landet.

– Sosial dumping foregår ikke bare i bygg og anlegg, landbruk eller renhold. Det skjer også i offentlig regi. Denne kampen skal vi trappe opp, lover han.

– I kjølvannet av Adecco-skandalen er jeg redd for at det er mange forhold som ikke er avdekket, sier Flåthen, som synes spesielt utviklingen med bemanningsbyråer er skremmende.

– I Europa ser vi at den økende bruken av bemanningsbyråene har undergravet faste stillinger og også selve fagbevegelsen. Her i landet kan vi stoppe det, og vi kan regulere det, slår Flåthen fast.

– Og i Norge skal vi ha norske lønns- og arbeidsvilkår, lyder LO-lederens konklusjon.

Dårlige vilkår

En Fafo-rapport om anbud og arbeidstakerrettigheter innen renhold, vakt og anlegg ble lagt fram for landsmøtet onsdag.

En av fire tillitsvalgte sier her at de kjenner til at folk må jobbe på dårligere vilkår enn det som står i tariffavtalene. Økt bruk av anbud i offentlig sektor og tøffere anbudskrav har satt arbeidstakerne under press. Det ble også funnet kritikkverdige forhold i bedrifter som i utgangspunktet hadde ordnede arbeidsvilkår.

– Mange innenfor renholdsbransjen tror på allmenngjøring av tariffavtalen, mens andre mener at dette alene ikke er tilstrekkelig. Ulike virkemidler må tas i bruk, og ikke minst vil kontroll av virksomhetene være et godt tiltak, sier Øyvind M. Berge, en av forfatterne bak rapporten, til Arbeidsmanden.no.

A- og B-lag

Kampen mot sosial dumping er blant hovedsakene under denne ukens landsmøte i Arbeidsmandsforbundet.

– Sosial dumping rammer mange av de bransjene vi organiserer. Vi frykter at det er i ferd med å utvikle seg A- og B-lag i arbeidslivet i Norge. Dette må bekjempes, sier forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund til Avisenes Nyhetsbyrå. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse