JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med en autist som brekkstang

Høyre og Fremskrittspartiet bruker en autist for å bryte ned regelverket om arbeidstid i Arbeidsmiljøloven.

torgny.hasaas@lomedia.no

Sist helg hadde Høyre landsmøte, til helga er det Fremskrittspartiets tur. Arbeidsmiljøspørsmål utgjør en liten del av det som vil bli diskutert på de to landsmøtene. Men på et punkt møtes de blå-blå partiene, spørsmålet om arbeidstidsbestemmelsene.

Partileder Erna Solberg åpnet landsmøte med en historie om autisten Helga Tyvold som bor i Mildevegen bofelleskap i Bergen. Solberg fortalte hvor mye lykkeligere Tyvold ble når de ansatte hadde gått over til såkalt «Nordsjøturnus». Da slapp hun å forholde seg til mange ulike mennesker hver dag. Bofellesskapet har fått innvilget tillatelse til at de ansatt jobber 14,5 timers dager.

Også på Fremskrittspartiets landsmøte er det flere forslag som tar utgangspunkt i «Nordsjøturnusen».

Nå er ikke Mildevegen bofellesskap eller Helga Tyvold noe tilfeldig valgt eksempel. Helga Tyvold er antagelig Norges mest profilerte autist. Nesten alle de største avisene har brakt historien om Helga Tyvold. Historien som fortelles er om den forsvarsløse autisten mot fagforeningspampenes rigide regelrytteri. Dagens Næringsliv har i mars kjørt en kampanje for slike turnuser med Tyvold i spiss.

På Mildevegen bofellesskap arbeider de ansatte en ekstrem turnus. Men poenget er at den er fullt lovlig. Hver gang de har søkt har de fått ja. Et tungtveiende argument for å innfri turnusen er at de ansatte ønsker en slik ordning.

Men to av Bergens fremste Høyre-politikere Trude Drevland og Christine Meyer (Som rett nok har konvertert til byråkrat. Hun er ny konkurransedirektør) er irritert over at de må søke. De er irritert over at de ikke bare kan skyve lovverket som skal beskytte de ansatte til side når det er til det beste for brukerne.

Det kan ikke være hensynet til Helga Tyvold som gjør at de ønsker å endre arbeidsmiljøloven. Hun har siden 2006 hatt en slik behandling som gjør henne mer velfungerende. Hun vil ikke få det bedre om arbeidsmiljøloven endres.

Men de blåblå partiene bruker denne saken for å bryte ned rettsvernet som er bygd opp mot urimelige og helseskadelige arbeidstidsordninger.

Typisk nok ønsker Fremskrittspartiets Ungdomsorganisasjon å utvide bruken av slike turnuser til også å gjelde eldreomsorgen.

Før Høyres landsmøte var det diskusjon om minstelønn. Før Frps landsmøte er det strid om forslagene til Nord-Trøndelag Frp. På Høyres landsmøte ble minstelønnsforslaget lagt til side. Nestleder Per Sandberg ønsker ikke et ekstremistvedtak om arbeidsmiljøloven.

Får Sandberg det som han vil, vil vedtaket på Frps landsmøte ligne svært på det Høyre vedtok: Fri flyt av «Nordsjøturnus» og vekk med at ekstreme turnusordninger skal godkjennes sentralt.

Med andre ord. De ønsker å lage et stort hull i arbeidsmiljøloven.

Annonse
Annonse