JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Striden om verneombud løst

Den harde striden om regionale verneombud har fått sin lykkelige løsning.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm hadde som ventet med seg en gladnyhet til landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet torsdag.

Arbeidsdepartementet har nemlig fastsatt en justert forskrift om å etablere regionale verneombud i renholdsbransjen og i hotell- og restaurantbransjen.

– Dette er et nødvendig og viktig tiltak, og her har regjeringen og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm levert godt politisk håndverk, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

Strittet imot

For å få til en effektiv ordning som partene i arbeidslivet, da spesielt arbeidsgiverne, kan stille seg bak, måtte departementet gjøre tilpasninger i den opprinnelige forskriften fra i fjor. Endringene innebærer at de regionale verneombudenes formelle ansettelsesforhold flyttes fra fagforbundene til Arbeidstilsynet.

– Nå får vi også regionale verneombud i renholdsbransjen og i hotell- og restaurantbransjen som vil være viktige verktøy for mer seriøsitet i disse delene av arbeidslivet, sier Solbakken.

LO-nestlederen er imidlertid ikke like imponert over NHO.

– NHO har som følge av uenighet om ansettelsesforholdene bedrevet et utidig spill mot regjeringen, som stiller deres engasjement for et seriøst arbeidsliv i et underlig lys, sier Solbakken. Han inviterer nå til ro om ordningen.

Arbeidsgiver betaler

De regionale verneombudenes skal bidra til at det opprettes vernetjeneste på arbeidsplassene, og de har myndighet som ordinære verneombud inntil ordinært vernombud er på plass.

Ordningen skal finansieres av arbeidsgiverne, gjennom en avgift beregnet ut fra lønnskostnadene i den enkelte virksomhet.

Ordningen med regionale verneombud ble innført for bygg og anlegg i 1981. En undersøkelse som departementet gjennomførte i 2007, viser bred enighet om at de regionale verneombudene gjør en viktig jobb for å bedre HMS og forebygge skader og ulykker. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse