JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Om å slå politisk medalje

I ettertid er det all grunn til å spørre hvem som virkelig prøvde å høste politisk gevinst på krigsveteranene? Og hvordan det startet?

morten.hansen@lomedia.no

Det kan jo godt hende at det var slik det begynte: Jens Stoltenberg, Grete Faremo og Kar Erik Schjøtt-Pedersen sto med en kopp kaffe like før de skulle inn til statsråd hos Kongen. Da en av dem tenkte høyt: ”La oss slå politisk mynt på dette. La oss holde Kongen utenfor utdelingen av Krigskorset”.

Hvorpå de andre istemte; ”Ja, ja!”.

Å høre beskyldningene de siste dagene fra opposisjonen blir en metaopplevelse.

For er det noen som virkelig prøver å slå politisk mynt på veteranene og medaljeseremonien, så er det opposisjonen. Riktignok kan man mene at skulle kongen brukes til noe offisielt, så er det i alle fall å dele ut medaljer. Det er i de seremonielle anledningene Kongen har en naturlig plass. Våre soldater kjemper for ”Konge og fedreland” (i den rekkefølgen). Og Kongen er, som blant annet Frps Siv Jensen har påpekt, øverste sjef i Forsvaret. Dessuten er det en opplagt forbindelse mellom Kong Harald og den medalje som ble opprettet av Kong Haakon under andre verdenskrig.

Hvorfor alt dette ble feid til side av Jens Stoltenberg er det naturlig å undre seg over.

Men da bør man også reagere på opposisjonens ordbruk. For det som i utgangspunktet ble betegnet som en verdig og fin markering, er nå blitt en arena for uverdig politisk skittkasting. Og det er både unødvendig og kunne vært unngått.

I moderne tid er det faktisk sedvane at kongen ikke er til stede under utdelingen av Krigskorset. Medaljen har bare blitt utdelt én gang siden 1949. Det var i fjor. Under en høytidelig seremoni, godt dekket av media, ble medaljen gitt post mortem til Kaptein Eiliv Austlid for hans innsats i 1940.

Også den gang var det uten kongen til stede – med forsvarssjefen som utførte selve overrekkelsen.

Hvis dette var en gjennomføring som ikke står i stil med intensjonen bak seremonien. Hvorfor kom ikke reaksjonen da?

Hvis det er som Siv Jensen sier til NRK: Kongen er øverste sjef for Forsvaret og det ville selvsagt vært helt naturlig at han delte ut medaljene slik tradisjonen alltid har vært.

Hvorfor ble det ikke sagt for et år siden?

Da hadde vi sluppet at noen og enhver hadde slått politisk medalje på veteranenes dag.

Det hadde vært både veteranene og våre falne verdig.

Annonse
Annonse