JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kjemisk fritt for politikk

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein savner politikk og prioriteringer i revidert nasjonalbudsjett.


13.05.2011
12:11
16.12.2013 16:08

Han mener regjeringen ikke gjør noe med akutte behov.

– Her er det en voldsom sparing, og regjeringen er veldig opptatt av å vise at de klarer å følge handlingsregelen. Samtidig er budsjettet nærmest kjemisk fritt for politikk og prioriteringer, sier Leirstein til TV 2.

Med ekstrainntekter fra oljepengene, kunne det vært tatt store grep uten å gå ut over handlingsregelen. Leirstein synes regjeringen er for opptatt av sparing og for lite interessert i den jevne nordmanns økonomi.

– Folk flest kommer til å få det tøffere. I går kom det en renteøkning, og det er ikke mye glede å spore i dette budsjettet

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann savner også en mer offensiv satsing på samferdsel.

– Vi har sagt lenge at det trengs et løft på vei og jernbane, og da er en ekstrabevilgning på 186 millioner kroner å kaste blår i øynene på folk.

Leirstein synes også det er påtakelig at politiet ikke er nevnt med et ord og tror mange kommuner hadde ventet mer til skole og eldre.

– De får ingenting.

Høyre: Lite satsing på vei, skole og omsorg

Høyre mener regjeringen bruker de store pengene på å øke de offentlige utgiftene, mens skole, omsorg og samferdsel kommer dårlig ut i revidert nasjonalbudsjett.

– Jeg er ikke overrasket over regjeringens prioriteringer. Vi ser at de store pengene går til en generell økning av de offentlige utgiftene. Vi mener det er behov for å satse mer på samferdsel og etterutdanning av lærere, sier Høyres Jan Tore Sanner til TV 2.

Han er ikke fornøyd med regjeringens økte bevilgninger til samferdsel.

– Regjeringen bruker ikke mer penger på vei enn de bruker på å øke bevilgningene til drift av Nav. Dette viser hvor lavt regjeringen egentlig prioriterer bedre og tryggere veier, sier Sanner.

Venstre: Mangler kurs

Venstre sier regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett ikke løser noen av utfordringene Norge står overfor. Det er om mulig enda mer politikkfritt enn vanlig, mener Borghild Tenden.

– Regjeringens forslag bekrefter mønsteret vi har sett de siste årene, nemlig at regjeringen ikke har noen vilje til retning for Norge. Totalt sett er ikke dette oppløftende lesning, sier finanspolitisk talskvinne Borghild Tenden. Hun trekker spesielt fram kunnskap som et område hvor hun savner en tydelig satsing.

– Det er bred politisk enighet om at det er dette vi skal leve av i fremtiden. Da må regjeringen satse, ikke bare prate, påpeker Tenden. Hun etterlyser mer penger til etter- og videreutdanning for lærere og økte bevilgninger til universiteter og høyskoler.

– Gitt at det heller ikke er noen nye satsinger innenfor forskningsfeltet er det åpenbart at «hvileskjæret» tydeligvis har blitt en permanent tilstand for denne regjeringen.

Et annet område hvor Venstre-politikeren er skuffet, er miljø og klima.

– Når de kutter 940 millioner kroner til rensing av gasskraftverket på Mongstad, viser de at de verken har engasjement eller en reell vilje til å satse.

Tenden mener videre at regjeringen svikter gründerne, ikke gjør nok for kollektivtransport i storbyene eller for fattigdomsbekjempelse.

KrF: Savner tiltak for rusmisbrukere

Kristelig Folkeparti savner midler til behandling av rusmisbrukere i det reviderte nasjonalbudsjettet.

– Over 4.000 står i kø for å få rusbehandling. Samtidig har ideelle institusjoner ledige behandlingsplasser. Det er smålig at regjeringen ikke klarer å bevilge de beskjedne midlene som skal til for å bøte på dette, sier partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen. Han mener at det reviderte budsjettet bekrefter at Norge er en fredet plett internasjonalt.

– Dermed kan oljepengebruken reduseres. Regjeringen burde ha økt engangsstønaden for unge mødre, kuttet i rusbehandlingskøene og gjort noe for frivillig sektor der de bare har holdt festtaler i fem år, sier han.

I alt 17 ideelle institusjoner innen barnevern, rus og eldreomsorg har ifølge Frivillighet Norge måttet legge ned virksomheten det siste året på grunn av regjeringens anbudspolitikk.

– Regjeringen sier ikke ett ord om ideell sektors rammevilkår på tross av gjentatte verbale forsikringer om at det arbeides med dette. Vilje til handling er ikke til stede, og det er nedslående, sier Syversen.

Unge mødre med liten arbeidstilknytning har bare rett på engangsstøtte, som tilsvarer 35.263 kroner.

– Mange studenter og unge kvinner oppgir svak økonomi som årsak til abort. De utsettes for en grov urettferdighet sammenlignet med dem som har opptjent rettigheter gjennom arbeid. I fremtiden vil vi trenge flere arbeidstakere for å møte eldrebølgen, og da trenger vi flere barn og en bedre familiepolitikk nå, sier Syversen.

LO: Savner tiltak

LO savner en sterkere satsing på arbeidsmarkedstiltak i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

- Den klare svekkelsen av arbeidsmarkedet de siste to årene har gjort det vanskeligere å integrere utsatte grupper, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken.

- Den varslede nedgangen i arbeidsledighet kan utebli fordi mange i utkanten av arbeidsmarkedet vil melde seg fremover. Det er også stor usikkerhet knyttet til innvandret arbeidskraft, som fortsatt ikke fullt ut fanges opp i arbeidsmarkedsstatistikken. Tilbakevending av innvandrere er noe som kan bidra til at arbeidsledigheten holdes oppe når sysselsettingen øker, advarer han.

LO er imidlertid godt fornøyd med tiltakene mot sosial dumping, ikke minst regjeringens forslag om å styrke Arbeidstilsynet med 10 millioner kroner. Også bruken av oljepenger samt styrkingen av Nav med 84,6 millioner kroner blir godt mottatt. Det samme gjør de økte overføringene til Forsvaret og Kriminalomsorgen.

NHO: Betinget skryt

NHO gir regjeringen honnør for moderat pengebruk, men savner en større prioritering av vei, bane og forskning.

- Oljepengene brukes i altfor liten grad på å utvikle fremtidens verdiskaping gjennom økt satsing på veier, jernbane, forskning, utdanning og næringsvennlige skatte- og avgiftslettelser, sier NHOs direktør for næringspolitikk Petter H. Brubakk. Han mener fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital ville ha slått særlig positivt ut for norsk landbasert næringsliv.

Ifølge NHO er over halvparten av de store vei- og jernbaneprosjektene forsinket i forhold til Nasjonal Transportplan.

- Vi er positiv til økte bevilgninger som blant annet styrker vedlikeholdet, men er samtidig bekymret for framdriften i utbyggingen av viktige vei- og jernbaneprosjekter, sier Brubakk.

KS: Frykter utgiftene øker mer enn inntektene

KS er glade for at regjeringen vil gi 4 milliarder kroner mer i frie inntekter til kommunene neste år, men advarer mot at det meste kan bli spist opp i økte utgifter. KS sier seg stort sett fornøyd med regjeringens budsjett for kommunesektoren neste år.

– En inntektsvekst på rundt fire milliarder kroner er mye penger, og det ser ut som om det kan bli en forbedring i forhold til det svært stramme opplegget for 2011. Det er vi glade for. Det er likevel viktig å være klar over at utgifter som følger av befolkningsutviklingen alene utgjør en stor andel av dette beløpet, og at den fort kan bli høyere enn regjeringen anslår. Det er også usikkert hvor stor økningen i pensjonsutgiftene blir for kommunesektoren, sier nestleder i KS, Bjørg Tysdal Moe.

Hun peker på at antall personer som mottar ressurskrevende pleie- og omsorgstjenester, har økt sterkt over flere år, og at mange flere nå kommer inn under ordningen med brukerstyrt personlig assistent (BPA).

– Tallet på barn som trenger ulike barnevernstiltak i kommunene øker også, og det er en jevn sterk vekst i elever som innvilges rett til spesialundervisning, sier Tysdal Moe. (ANB-NTB)

13.05.2011
12:11
16.12.2013 16:08



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker