JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi blir overkjørt!

En rekke fagforeninger hadde tatt turen til Stortinget for å si sin mening da Stortinget i dag vedtok tjenestedirektivet.

christine.skarberg@lomedia.no

Leder for EL & IT Forbundet, Hans O. Felix var sterkt kritisk til hvordan regjeringen har håndtert denne saken da han holdt appell foran Stortinget i dag. Blant annet stilte Felix spørsmål om hvorfor regjeringen, siden den så lenge har hørt på LO og fagbevegelsen, ikke ventet med den politiske behandlingen til etter LO-kongressen. Han kom selv med svaret:

– Overkjøring av fagbevegelsen

– Jo, fordi her er det ganske tydelig at noen er redd for at kongressen skal fatte et vedtak som opprettholder kravet om reservasjon. Med denne behandlingsmåten ender saka med overkjøring av fagbevegelsen, konkluderte Felix i sin appell.

Til tross for løfter om garantier og LO-forbundenes klare oppfordring til å bruke reservasjonsretten, har regjeringen valgt å gå helt sin egen vei og banke gjennom det omstridte direktivet.

– Da Regjeringen den 20. november i fjor vedtok at den skulle levere innstilling til stortinget om å godkjenne direktivet, var det med Aps ti stemmer, mot Sp og SVs ni. Jeg oppfatter at mindretallet har den samme oppfatning som oss. Siden det fremdeles hersker så mye tvil i saken, vil det være riktig å ta i bruk reservasjonsretten, hevdet Felix.

Tatt feil før

Felix refererte til andre tilfeller hvor en regjering tidligere har gått ut og garantert for nasjonale bestemmelser, blant annet i den såkalte hjemfallsaken. Historien viste at den tok feil, og saken endte opp i EFTA-domstolen hvor Norge tapte.

– Vår usikkerhet med hensyn til tjenestedirektivet handler om det samme, nemlig at de gode tiltakene vi lager nasjonalt kan bli satt til side, hvis en utenlandsk tjenesteyter bringer forholdet inn for ESA, uttrykte Felix.

Ingen garantier

LO har også vinglet i saken, mener Felix, men han understreket i sin appell at sekretariatet siden 13. oktober i fjor har stått på kravene om at EU måtte innfri fire garantier før regjeringen eventuelt kunne gi sin tilslutning til å innarbeide tjenestedirektivet i norsk lov. Nylig ble det klart at slike garantier ikke vil komme fra EU.

– Dermed står saken slik den gjorde 13. oktober, uttaler Felix.

Annonse
Annonse