JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forby eiendomsskatt

Fremskrittspartiet vil avskaffe loven som gir kommunene adgang til å utskrive eiendomsskatt.

– Vi vil legge fram forslag om dette i Stortinget om kort tid, sier partileder Siv Jensen til NTB.

– Dersom dette ikke fører fram, vil vi endre retningslinjene som gjør det mulig å nekte kommuner, som ikke skriver ut eiendomsskatt for å utnytte inntektspotensialet fullt ut, skjønnsmidler fra staten, fortsetter hun.

Disse retningslinjene gir fylkesmennene rett til å pålegge kommunene å ta i bruk de midler som finnes for å skaffe seg inntekter.

– I slike tilfelle er eiendomsskatt ofte den eneste muligheten kommunene har for å få statlige midler, sier Jensen.

Eiendomsskatt i Frp-kommuner

I det nye lokalpolitiske prinsipprogrammet som landsmøtet vedtok lørdag, heter det klinkende klart at «Frp vil avvikle eiendomsskatten i de kommunene som har innført den og motsette seg innføring i nye kommuner».

– Eiendomsskatt er en uverdig dobbeltbeskatning, slår partilederen fast.

Likevel viser en gjennomgang VG har gjort at 21 av 50 kommuner der Frp har ordfører eller varaordfører krever inn eiendomsskatt. Det samme skjer i åtte av de 17 kommunene der Frp har ordføreren.

– Eiendomsskatt er som narkotika. Man får et avhengighetsforhold til den, sier Frps varaordfører i Haugesund, Sven Olsen, til avisen.

Han innrømmer at kommunen ikke klarer seg uten eiendomsskatt i den neste valgperioden.

I Bergen er eiendomsskatten mer enn halvert. Ordfører Gunnar Bakke hevdet i debatten lørdag at Frp har stor troverdighet i sitt syn på eiendomsskatten

– Vi må ikke falle for fristelsen til å bruke eiendomsskatt for å komme i posisjon, advarte han.

Ingen sanksjoner

Jensen har ingen planer om å innføre sanksjoner mot ordførerne som ikke klarer å avskaffe eiendomsskatten.

– Det handler om å ta ting i riktig rekkefølge. Vi har samarbeidsavtaler med andre partier som ikke deler vårt syn fullt ut. Noen steder lykkes vi med å fjerne eller redusere eiendomsskatten, andre steder når vi ikke fram. Eiendomsskatten er mange steder viktig for at kommunene skal rydde opp i gammel gjeld. Jeg har stor tillit til at våre politikere lokalt klarer å komme fram til gode løsninger, sier Jensen.

Hun trekker fram Fredrikstad som et eksempel på hvor vanskelig det er å få gjort noe med eiendomsskatten. I Fredrikstad snudde Kristelig Folkeparti og Venstre og stemte sammen med Arbeiderpartiet for fortsatt eiendomsskatt etter at eiendomsskatten nesten var blitt halvert.

– Dette er det veldig lite Frp–ordførere kan gjøre noe med, konstaterer Siv Jensen. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse