JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Alvorlig tillitsbrudd

Da typografene gikk hjem i protest på mandag, brukte Dagbladet ufaglært arbeidskraft for å få avisa ferdig - i områder der det etter tariffavtalen kreves fagbrev. Fire grafiske klubber reagerer meget sterkt på avisens manglende respekt for lov- og avtaleverket.

De grafiske klubbene i Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Adressa-trykk vil ikke finne seg i Dagblad-ledelsens manglende respekt for lov- og avtaleverket som skal regulere arbeidsforholdene i avisene. De viser til VG-utgaven 22. april der Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim bekrefter at det var ufaglærte som gjorde arbeidet for å få avisen ferdig.

"Når slike brudd forekommer, så svekkes tariffavtalens verdi og tilliten mellom partene", skriver klubbene i en felles pressemelding.

– Alvorlig tillitsbrudd

– Det er mest sannsynlig at det var Dagbladets redigerere som sto for denne jobben. De har skaffet seg en light-utgave av et fagbrev i typografi og arbeider tett på desktypografene, sier Yngve Steensæth, lederen av Grafisk Klubb i Bergens Tidende, til magasinett.org.

– Det er en del aviser som har inngått avtaler med at redigerere på desken får ta light-fagbrev mot at desktypografene får light-journalistkurs. At journalistkolleger kan gjøre dette, ser jeg på som et alvorlig tillitsbrudd, mener Steensæth.

Tariffstridig produkt

"Dette er et helt klart brudd på lov- og avtaleverk, noe vi ikke kan tolerere. Vi kan ikke være med på å produsere et produkt som er fremstilt i strid med vår tariffavtale", er klubbenes klare budskap til Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim.

Begge parter skal påse at de plikter som påhviler dem etter både tariffavtale, arbeidsreglement og arbeidsmiljølov blir fulgt, skriver de grafiske klubbene videre.

Kreve garantier?

"Skulle en lignende situasjon oppstå i fremtiden, vil vi derfor måtte kreve en garanti for at avisen blir produsert i henhold til tariffavtalen, før vi kan trykke avisen, mener klubblederne.

Uheldig utvikling

Alle parter er tjent med at tariffstridige produkter ikke kommer ut. Forsøk på å svekke, undergrave og direkte brudd på tariffavtalen, er en uheldig utvikling. Mediebedriftene har et ekstra stort ansvar for å følge gjeldende regler, da de må fremstå som troverdige aktører i samfunnet, påpeker klubbene.

Annonse

Flere saker

Annonse