JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener Frp bløffer

Audun Lysbakken mener vedtaket på Frp-landsmøtet om å gjøre det vanskeligere for utenlandske borgere å få fulle trygderettigheter, er en bløff.

Partiet vil også hindre at utlendinger tar med seg trygderettigheter ut av Norge. Dette får barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) til å kalle vedtaket en dobbeltbløff.

Han mener forslaget ikke lar seg gjennomføre på grunn av bestemmelsene i EØS-avtalen. Han viser til at sju av ti utenlandske borgere kommer fra land som er omfattet av avtalen, slik at de har fulle rettigheter i Norge.

– Må utfordre avtalen

– Vi må være villig til å utfordre EØS-avtalen og andre avtaler som gjør at ytelser går til borgere som ikke bor i Norge, sa Frps første nestleder Per Sandberg da han gjorde rede for resolusjonsforslaget som landsmøtet vedtok søndag.

– Frp serverer folk en dobbel bløff når de hevder at de later som de kan stoppe mesteparten av innvandringen til Norge og samtidig hindre at utenlandske borgere får ytelser fra Norge. Grunnsteinen i EØS-avtalen som Frp er sterke tilhengere av, er at folk kan flytte mellom land og ta med seg sine rettigheter, sier Lysbakken til NTB.

EØS-reglene gjelder ikke for innvandrere utenfor EØS-området, men Lysbakken understreker at langt de fleste som kommer til Norge er EØS-borgere.

– Ville blitt høyere med Frp

– Det er derfor innenfor dette området de store utfordringene knyttet til eksport av trygd gjelder. Eksporten ville blitt høyere dersom Frp fikk bestemme, fordi partiet vil ha høyere ytelser for de trygdene som det går mest av ut av Norge, kontantstøtte og barnetrygd, sier Lysbakken.

Partileder Siv Jensen innrømmer at hun er klar over EØS-regelverket.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal gå inn i saken for å se på hva vi kan gjøre. Vi kan ikke bare resignere og si at vi ikke kan gjøre noe som helst, sier hun.

– Ikke verdens sosialkontor

I resolusjonen gjentas det at Norge ikke skal være hele verdens sosialkontor, og at det derfor er viktig å sette begrensninger for hvem som kan få norske trygdeytelser.

– Det er mange ytelser det er naturlig å forbeholde norske statsborgere. Fremfor alt slikt som kontantstøtte, barnetrygd, uførepensjon og andre tilsvarende ytelser. Det er også naturlig å diskutere nye terskler for når det skal oppnås fulle rettigheter i folketrygden, heter det i resolusjonen.

Det heter også at utlendinger som kommer til Norge selv må sørge for å ha et livsgrunnlag og må jobbe iherdig for å sikre seg og sine. Ingen skal heller kunne leve på trygd uten å lære seg norsk eller delta i det norske samfunnet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse