JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp tar Giske på ordet

Fremskrittspartiet tar næringsminister Trond Giske på ordet og samler det statlige eierskapet i hans departement.

kjell.werner@anb.no

– Vi vil samle flest mulig av de statlig eide selskapene under en paraply i Næringsdepartementet. I dag er 51 selskaper spredt på 11 ulike departementer. Det blir det ikke noe profesjonelt og effektivt statlig eierskap ut av, sier stortingsrepresentant Harald T. Nesvik (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann støtter tanken til Trond Giske om å styrke eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet.

– Den logiske konsekvensen vil være å legge de aller fleste statlig eide selskapene til dette departementet. Det betyr for eksempel at Statoil må flyttes fra Oljedepartementet.

To hatter

– Dagens ordning fører til at oljeministeren ofte må ha på seg to hatter, ved både å være eier av Statoil og ha ansvaret for tilsyn gjennom Petroleumstilsynet. Det kan føre til interessemotsetninger, hevder Nesvik.

– Det hører også med til historien at Statoil har blitt en mer kommersiell og internasjonalt rettet aktør, sier han og legger til at Frp vil åpne for at staten selger seg ned til 34 prosent eierskap i Statoil.

Men Frp vil ikke styrke eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet så mye som det regjeringen foreslår.

– Her har nok Trond Giske tatt litt for mye Møllers tran, sier Nesvik illustrerende.

Statnett

På den annen side vil Fremskrittspartiet beholde 100 prosent statlig eierskap i Statnett og i selskapene som eier gassrørledningene. Nesvik begrunner dette med at det her er dreier seg om viktig statlig infrastruktur.

– Når det gjelder Statkraft ønsker Frp at staten fortsatt skal ha en stor posisjon, men vi er åpne for statlig nedsalg. På den måten kan vi åpne for folkeaksjer. Det tror vi er en glimrende ide, sier Nesvik.

– Generelt er Frp opptatt av at Norge ikke skal bli et filialland. Derfor er det viktig å beholde 34 prosent eierskap i selskaper som er strategisk viktige for Norge. Men 34 prosent eierskap vil staten kunne forhindre at vedtektene endres. Samtidig vil vi sikre at hovedkontor og andre viktige funksjoner beholdes i Norge, sier Nesvik. (ANB)

Annonse
Annonse