JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De som trenger det mest

Seniorpolitikken bommer på sliterne, konkluderer to Fafo-forskere etter å ha sett på bedriftenes tiltak for å holde eldre arbeidstakere i arbeid.

sym@lomedia.no

Forebygging er hovedgrepet de etterlyser. Det nytter ikke å drive seniorpolitikk etter at folk har gått av med uføretrygd. Derfor må forholdene legges til rette slik at arbeidslivet blir til å leve med lenge før pensjonsalderen nærmer seg. På en rekke arbeidsplasser kan flere heltidsstillinger og økt grunnbemanning være nødvendige grep. Mange av dagens seniortiltak gjør hverdagen bedre bare for dem som uansett hadde tenkt å jobbe videre etter fylte 62 år. Sliterne har allerede vært nødt til å gi seg.

Det er ikke noe nytt at de som trenger det mest, ikke drar nytte av reformer og tilbud. Etter- og videreutdanning er et annet område hvor de som allerede har en solid faglig ballast, i sterkest grad ønsker påfyll og drar nytte av tilbudene. Ofte har de også arbeidsplasser som legger forholdene til rette slik at det er mulig å kombinere jobb og utdanning. Det er langt vanskeligere å motivere dem med lav utdanning til å sette seg på skolebenken. LOs initiativ med kompetansetillitsvalgte er derfor viktig. Men følger det ikke med en tilfredsstillende finansiering som kan erstatte tapt inntekt, er svaret uansett nei takk, jeg har ikke råd.

For arbeiderbevegelsen er det urovekkende at tiltakene ikke treffer bedre. Hele pensjonsreformen legger opp til at det skal være lønnsomt å jobbe flere år. Sagt på en annen måte; du straffes økonomisk hvis du ikke makter å stå i arbeid. Både seniorpolitikk og etter- og videreutdanningsreformen skal bidra til at du og jeg klarer og er motivert for å jobbe lengst mulig. Ikke bare for å trygge en god pensjon, men også for å bidra til et økonomisk bærekraftig velferdssamfunn.

Lykkes vi ikke med dette vil vi i årene som kommer oppleve et samfunn hvor klasseskillene forsterkes med årene. Du vil ha et stort flertall som nyter godt av både en raus seniorpolitikk og muligheten til å ta etter- og videreutdanning gjennom hele yrkeskarrieren. I tillegg vil de få utbetalt en solid pensjon som ekstrabonus. Mindretallet som faller tidligere ut av arbeidslivet, vil både ha svekket helse og en lav pensjon.

Det alvorlige er at det haster med å få på plass en etter- og videreutdanningsreform som er et reelt tilbud til alle. Og en seniorpolitikk som fungerer både forebyggende og stimulerende. Men for mange er det allerede for sent.

Annonse
Annonse