JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enda rikere rikinger

Er det så ille at de rike i Norge blir raskere mer rike enn i andre land?

Det er Dagsavisen som i dag kan fortelle oss at de rike blir rikere, også i Norge. Det vet vi naturligvis at de gjør. Det overraskende ved OECD-rapporten er at rikingene i Norge har en av de sterkeste lønnsvekstene i OECD-område. Norge tar en åttende plass, med Israel på topp og Sverige på en god andre plass. Nederst finner vi Spania og Hellas. To land med katastrofal dårlig økonomi.

Noe av svaret på hvorfor det er slik finner vi kanskje i bunnen av lista. Og det kan jo være en fattig trøst at når det går dårlig økonomisk så rammer det også de som tjener mest. Da kan vi i Norge kanskje leve med at de aller rikeste rykker fra i gode økonomiske tider for land og folk flest? Men, det er noen forbehold. Det ene er at de med lavest inntekt også opplever at deres økonomiske hverdag bedrer seg gradvis. Et annet er at veksten til de rike ikke går på bekostning av dem som jobber fram overskuddene. Og det kanskje viktigste forbeholdet er at også de rike bidrar til fellesskapet gjennom å betale skatter og avgifter på relativt det samme nivået som vanlige arbeidstakere.

Om forbeholdene innfris er det all grunn til å stille spørsmål ved. Og OECD-tallene mer enn antyder at klasseskillene vokser sakte men sikkert også i den norske velferdsstaten. Mye deltid, mange på trygd og stor arbeidsinnvandring bidrar til at en økonomisk og sosial underklasse er i ferd med å etablere seg i Norge. Går vi inn i en tid med rentevekst og strammere lønnsutvikling vil de kapitalsterke se pengebunkene vokse enda kraftigere, mens en ny stor gruppe for alvor vil oppdage at lønningsposen eller pengene fra NAV ikke er innholdsrik nok. Det er en langt mer dramatisk utfordring for velferdsstaten enn at de aller rikeste blir rike. Vi kan leve med en liten økonomisk overklasse, men ikke at store deler av befolkningen vokser fra hverandre – de som må betjene lån, og de som har penger i banken.

Fra vondt til verre kan det gå hvis de som ser at stadig mer av inntekten går til bankene, tar det utover de rødgrønne ved kommende valg. Da er det lett å glemme at ingen har større omsorg for de rike og velstående enn Høyre og Fremskrittspartiet.

Annonse
Annonse