JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler ny direktivkamp

Fellesforbundets leder Arve Bakke maner Europa til kamp mot vikarbyråene og et nytt EU-direktiv.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Ikke før har stormen stilnet etter Arbeiderpartiets nei til EUs postdirektiv, før det ligger an til kamp om et nytt direktiv. EUs vikarbyrådirektiv er i utgangspunktet ment å sikre vikarene de samme rettighetene som de ansatte i bedriftene de blir leid ut til, har.

– Men svakheten ved direktivet kommer til syne der det er nasjonale lover eller tariffavtaler som regulerer bruken av vikarbyrå, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vi må kunne være trygge på at nasjonale lover og tariffavtaler ikke plutselig skal bli ulovlige, konstaterer han.

Ny direktivkamp

– Ligger det an til kamp om enda et EU-direktiv i Norge nå?

– Ja, det gjør det. Vi er veldig tydelige i Fellesforbundet og LO på at et direktiv som fører til at vi må endre på tariffavtaler og arbeidsmiljølov, vil føre til kamp i Norge, sier Bakke til ANB.

Arve Bakke oppfordret også den europeiske fagbevegelsen til å se på vikarbyråenes rolle da han entret talerstolen på Den europeiske faglige samorganisasjons (DEFS) 12. kongress i Aten onsdag.

Dårlige vilkår

– Fri arbeidsvandring gir mange arbeidstakere mulighet til å reise til et annet land for å ta arbeid i kortere eller lengre perioder. Der kan de tjene penger som de tar med seg tilbake til hjemlandet for å bedre levestandarden. Mange er også på jakt etter permanent arbeid og bosted i et nytt land i håp om en bedre fremtid, sier Bakke.

– Når det er vanskelige økonomiske tider med høy arbeidsledighet står arbeidstakere som søker arbeid svakt. En bransje i vekst som tjener gode penger på dette, er vikarbyråbransjen, sier lederen i Fellesforbundet.

Han peker på at mange vikarbyråer etablerer seg i flere land for å formidle og leie ut arbeidskraft over landegrensene, ofte på svært dårlige vilkår. Vikarbyråene er, ifølge Bakke, ofte også pådrivere for privatisering og konkurranseutsetting.

Grove regelbrudd

– I Norge er det blitt avslørt at selv de største vikarbyråene i verden, som ønsker å framstå som seriøse, har drevet med underbetaling, grove regelbrudd og utnyttelse av utenlandske arbeidstakere. Dette skjer ikke bare i privat næringsliv, også det offentlige er storbrukere av vikarbyråtjenester. Dette skjer dessverre i de aller fleste land i Europa, slår Bakke fast.

I løpet av året skal alle land i EU implementere EUs vikarbyrådirektiv. Direktivet har to hovedsider, slik Fellesforbundet ser det.

– Den ene siden er krav om at vikarene skal bli likebehandlet med de fast ansatte i innleiebedriften. Det er bra. Den andre siden er at eksisterende bestemmelser i lov- og avtaleverket som hindrer eller regulerer utleie av arbeidskraft i utgangspunktet er ulovlig. Denne delen av direktivet vil gi vikarbyråene enda større spillerom.

– DEFS må derfor ta initiativ til en ny debatt om vikarbyråenes rolle i det europeiske arbeidsmarkedet. Det må være mulig å lage nasjonale eller europeiske reguleringer i en næring som til de grader undergraver et seriøst arbeidsliv, oppfordrer Bakke. (ANB)

Denne uken møtes fagforeningsledere fra hele Europa til Den europeiske faglige samorganisasjons (DEFS) 12. kongress, som denne gangen avholdes i Aten. Bakteppet er et Europa rammet av en dyp og vedvarende økonomisk og sosial krise.

Med over 1000 delegater fra 83 organisasjoner i 36 land er kongressen en stor begivenhet for europeisk fagbevegelse. LO-leder Roar Flåthen leder en delegasjon på syv delegater fra norsk LO. Også YS og Unio er representert. (Kilde: LO)

Annonse
Annonse

Med over 1000 delegater fra 83 organisasjoner i 36 land er kongressen en stor begivenhet for europeisk fagbevegelse. LO-leder Roar Flåthen leder en delegasjon på syv delegater fra norsk LO. Også YS og Unio er representert. (Kilde: LO)