JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skrev Norge inn i Schengen

Øystein Mæland er mannen som signerte Schengen-avtalen på vegne av Norge. Nå blir han etter alt å dømme politiets nye toppsjef.

Dermed vil han selv få førstehåndserfaring med de problematiske sidene ved avtalen som han festet sitt navn til under en høytidelig seremoni i Schengen i Luxembourg, 19. desember 1996.

Det var som statssekretær for Arbeiderpartiet i Justisdepartementet at Mæland undertegnet Schengen-avtalen på vegne av Norge. At det ble ham og ikke justisminister Anne Holt som signerte, skyldtes at Holt ble syk og måtte ta flyet hjem få timer før seremonien.

Passfrihet

Schengen-avtalen sørget for et tettere politisamarbeid i Europa, men avskaffet samtidig de tradisjonelle grensekontrollene og innførte passfrihet mellom avtalelandene.

For næringslivet og folk flest en stor framgang, men for politi og påtalemakt også en kilde til stor frustrasjon. Kriminelle som farter mellom ulike Schengen-land er blitt et stort problem for justismyndighetene. Tilsvarende for utlendingsmyndighetene som opplever at asylsøkere som har fått avslag i et Schengen-land reiser videre til et nytt.

Begge utfordringene får Mæland nå i fanget, dersom VG Nett har rett i at 51-åringen blir Ingelin Killengreens arvtaker som politidirektør.

Én av to søkere

Han er én av to søkere til stillingen som politidirektør, og den de fleste eksperter holder som favoritt. VG Nett meldte først at Mæland ville bli utnevnt i statsråd fredag, men da det ikke skjedde slo avisen fast at det vil skje om kort tid.

– Jeg kan ikke kommentere dette, sier Mæland selv.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier til NRK at valget av Mæland er spennende og noe uventet.

– Han har en spennende bakgrunn fordi han verken er jurist eller politiutdannet. Han har politisk erfaring og ledererfaring, men også gode menneskelige egenskaper som er viktige i rollen. Jeg kjenner han fra da han var statssekretær, og vi hadde et godt forhold, sier Johannessen.

Ap-mann

Øystein Mæland er født i Rjukan, Telemark, og utdannet lege. Han ble i 2009 utnevnt til leder av Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus.

Han har hatt flere verv i Arbeiderpartiet og AUF, og blir regnet som en venn av statsminister Jens Stoltenberg. Justisminister Knut Storberget (Ap) viste ham stor tillit da han i 2009 ba ham lede utvalget som så nærmere på organiseringen av klagesaksbehandlingen innen utlendingsfeltet.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg mener Arbeiderpartiet nok en gang premierer sine egne med en toppstilling i embetsverket.

– Jeg frykter at mange ikke søker fordi de vet at muligheten til å få slike jobber er mindre om man ikke har partiboka i orden, sier Sandberg, som understreker at Mæland nok er den beste av de to kandidatene som har søkt.

– Men nok en gang ser vi at man ikke får søkere til stillinger når ansettelsesprosess og utnevnelse skjer politisk. Det er dette Arbeiderpartiet er så gode til, sier Frp-toppen.

Justisminister Knut Storberget måtte tåle kritikk da han sørget for en lovendring som gjorde det mulig for Ingelin Killengreen å stå lenger i stillingen som politidirektør. Nå har hun fått ny jobb - som departementsråd i det Ap-styrte Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD). (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse