JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonistene får ti milliarder

Årets pensjonistoppgjør vil koste mellom 10 og 12 milliarder kroner. Likevel får pensjonistene et dårligere oppgjør enn tidligere år.

Generalsekretær Harald Olimb Norman i Norsk Pensjonistforbund sier til NTB at møtene om trygdeoppgjøret startet forrige fredag og ble avsluttet denne uken. Likevel kommer ikke resultatet av oppgjøret før i statsråd kommende fredag.

– Vi er blitt enige om tallstørrelsene, men den nye pensjonsreformen gjør det langt vanskeligere å regne ut de konkrete beløpene enn det var tidligere år. Det er ikke lenger slik at lønnsveksten blir kompensert krone for krone, snarere 75 øre for hver krone, sier Olimb Norman.

Han avslår å gi andre tall enn sine egne beregninger av at oppgjøret vil koste staten mellom 10 og 12 milliarder kroner. Oppgjøret omfatter både alderspensjonister og uføre.

Enighet om anslag

Generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon sier til NTB at man er blitt enige om de prosentvise anslagene. Det dreier seg om et etterslep som skyldes underregulering i fjor. Det er på 0,5 prosent. Så anslår man lønnsveksten til 3,9 prosent, men hvilke utslag dette skal gi på trygdeytelsene er noe departementene må regne ut.

– Tidligere år gikk dette greit, men i år må vi vente til kommende fredag før tallene blir offentliggjort av Kongen i statsråd, sier Arum.

Hun legger til at nyordningen innebærer at heller ikke Stortinget denne gang skal vurdere og godkjenne beløpene til trygdede og pensjonister. Alt er lagt i hendene på Arbeidsdepartementet med regnehjelp fra Finansdepartementet.

Trolig rundt 3,5 prosent

Etterslepet sammen med den antatte lønnsveksten ville etter den gamle ordningen gitt pensjonistene en økning på 4,4 prosent. Så mye får de ikke i år. Årsaken er pensjonsreformen.

I debatten om reformen har det vært størst oppmerksomhet rettet mot hvordan ordningen blir for dem som ennå står i arbeid. Hva som vil skje med pensjonene til dem som allerede er pensjonert, har det vært mindre interesse for.

At trygdesatsene ikke lenger skal følge lønns- og prisutviklingen fullt ut, vil trolig først gå opp for de fleste når pensjonsutbetalingene kommer rundt 20. juli eller kanskje først 20. august. Kommende fredag får hundretusener av gamle og uføre høre at de denne gang vil få en økning i pensjonene på om lag 3,5 prosent. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse