JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter Støre vil trenere veto

Ingen vet hva EUs reaksjon blir når utenriksminister Jonas Gahr Støre varsler EU om at Norge reserverer seg mot postdirektivet.

Det er ventet at Støre, under rådsmøtet i EØS mandag, vil anmode EU om konsultasjoner for å komme fram til en omforent løsning som gjør at Norge slipper å ta EØS-avtalens reservasjonsrett formelt i bruk.

Nei til EUs leder, Hemming Olaussen, sier Støres opptreden i Brussel mandag blir den første reelle testen for ham som utenriksminister:

– Da blir det testet om Støre er lojal overfor regjeringens offisielle standpunkt, som er å si klart nei til EUs postdirektiv, sier Olaussen til NTB

Efta-landene formelt orientert

Bare EFTA-landene i Det europeisk økonomiske samarbeidsområdet (EØS) er så langt blitt formelt orientert om den norske regjeringens posisjon i saken, som dreier seg om å åpne for fri konkurranse i distribusjonen av brevpost under 50 gram.

Postdirektivet var ikke tema, verken fra EU-siden eller Norge, da den felles EØS-komiteen møttes på ambassadørnivå fredag.

Støre og Utenriksdepartementet har ikke røpet hvilke tanker regjeringen måtte ha gjort seg om hvordan EU vil reagere på Norges nei til direktivet.

Heller ikke Stortinget fikk del i Støres tanker om dette da han nylig informerte de folkevalgte om hva som vil skje når Norge for første gang i EØS-avtalens 19-årige historie reserverer seg mot et EU-direktiv.

Støre valgte kun å skissere den formelle prosessen framover. Mulige konsekvenser hoppet han bukk over.

EU-tilhengerne fornøyd

Likevel var EU-tilhengerne fornøyd etter utenriksministerens redegjørelse.

Lederen av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine Eriksen Søreide, karakteriserte signalene fra Støre som positive. Hun tolket ham slik at regjeringen vil anstrenge seg for å komme til enighet med EU.

Nei til EU-leder Hemming Olaussen sier til NTB at jo mer enige Støre og Eriksen Søreide er, jo mer bekymret blir han.

Han sier det også bekymrer at en del av de som nå skal forhandle på vegne av Norge, er personene som samtidig er mest glad i EU-medlemskap.

- De kan ha lett for å komme overens med EU i en eller annen forstand som ikke nødvendigvis ivaretar Ap-landsmøtet vedtak om nei til postdirektivet.

Krever full åpenhet

Nei-generalen krever full åpenhet om det som nå vil foregå mellom Norge og EU.

– Jeg forventer at mediene er tett på, og at de norske representanten i forhandlingene gir utførlige tilbakemeldinger til Stortinget og offentligheten om det som skjer, sier Olaussen.

Og selv om det delvis er beskrevet i EØS-avtalen hva som skal skje, frykter Olaussen at det er mange muligheter til stede for å iverksette trenerende prosesser, for å hale ut saken i tid.

– Dette er en sak hvor Norge bør kunne gå rett på sak og komme i gang med forhandlinger umiddelbart, sier Olaussen.

Nedfelt i avtalen

Reservasjonsretten i EØS-avtalen er nedfelt i avtalens artikkel 192. En reserverasjon innebærer at partene må forhandle seg fram til en løsning, med tidsfrist på seks måneder.

Dersom en slik enighet ikke nås, og reservasjonen opprettholdes, skal den delen av avtalen som direktivet sorterer under, settes midlertidig ut av kraft.

Samme dag Ap-landsmøtets nei-vedtak forelå i april, sa Fredrik Sejersted, professor i europarett ved Universitetet i Oslo, at utenriksministeren burde bruke den nærmeste tiden til å minimere skadevirkningene for EØS-avtalen

– Jeg tror Støre får en tung tid, sa Sejersted. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse