JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillater lønnsdumping

Stortinget fjerner krav til avlønning av øst-europeere, i bransjer som ikke er allmenngjort. Fremskrittspartiet protesterer.

frode.ronning@lomedia.no

Fra kommende fredag er det ikke lenger forbudt å gi polakker og andre øst-arbeidere ti kroner timen, i bransjer som ikke har allmenngjort norske lønns- og arbeidsvilkår. Stortinget avskaffer i kveld overgangsordningene for arbeidsinnvandring fra åtte øst-europeiske EU-land. Vedtaket skaper usikkerhet i grønn sektor.

Da EU ble utvidet med ti nye land i 2004 valgte Norge å legge enkelte begrensninger for øst-europeere som søker arbeid i Norge. I kveld vedtar Stortinget å fjerne de siste hindrene for arbeidsinnvandring fra åtte øst-europeiske EU-land til Norge. Det blir fortsatt visse begrensninger for folk fra Romania og Bulgaria til å søke arbeid.

Alle partiene med unntak av Fremskrittspartiet støtter forslaget om å avslutte overgangsordningene fra 1. mai.

Fremskrittspartiet mener regjeringa ikke har vurdert konsekvensene av forslaget, og advarer mot ubalanse i arbeidsmarkedet. I innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen hevder medlemmene fra Frp at Norge kan bruke finanskrisa som begrunnelse for å forlenge overgangsordningene med ytterligere to år.

LO og Unio støtter avskaffing av overgangsordningene fra 1. mai.

Sosial dumping

Fellesforbundet har den siste tida dokumentert omfattende sosial dumping innen grønn sektor, og arbeider nå intensivt for å allmenngjøre norske lønns- og arbeidsvilkår innen sektoren.

Til tross for den omfattende dokumentasjonen fra Fellesforbundet, konkluderer det store flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen at «Norge ikke har den type alvorlige forstyrrelser på arbeidsmarkedet som kan begrunne en særskilt forlengelse av overgangsordningene.»

Stein Aamdal i Fellesforbundet i Nord-Trøndelag reagerer på Stortingets framstilling av saken.

– Hva bygger denne påstanden på? Den sosiale dumpinga i grønn sektor er vel kjent. Når overgangsordningene fjernes får du en periode uten noen form for lønnsregulering, hvor folk kan jobbe for ti kroner timen, uten at Arbeidstilsynet griper inn, advarer Aamdal.

Han forsikrer at Fellesforbundet ikke vil sitte stille og se på den sosiale dumpinga, og lister opp flere tiltak:

– Fellesforbundet vil være enda mer aktiv i å verve medlemmer i sektoren.

– Forbundet vil samarbeide med landbrukets organisasjoner for å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår.

– Forbundet ønsker allmenngjøring av norske lønns- og arbeidsvilkår.

– Vi skal gjøre det vi kan for å hindre at det blir vill vest i bransjen, forsikrer Aamdal.

Maks sju år

Før EUs store utvidelse i 2004 var det debatt i mange vest-europeiske land om arbeidsinnvandring fra de nye øst-europeiske medlemmene. Norge var blant landene som valgte å lage visse begrensninger på innvandringen. Også Tyskland innførte overgangsordninger. De norske kravene til øst-arbeiderne var som følger:

– De må ha levert søknad om oppholdstillatelse før de tar arbeid.

– De må ha heltidsarbeid for å kunne få arbeidstillatelse.

– De må ha lønn som ikke skal være dårligere enn etter gjeldende tariffavtale.

De vest-europeiske medlemslandene i EU og EØS fikk lov av EU til å innføre overgangsordninger i to år, som kunne forlenges i ytterligere tre år. Norge benyttet seg av denne muligheten, og ordningene varer til 1. mai 2009. Etter dette kan de vest-europeiske landene søke EU om å forlenge overgangsordningene i ytterligere to år, men etter 2011 er det uansett ikke noen mulighet til å beholde overgangsregler.

Norge velger altså ikke å søke om forlengelse.

Fortsatt noen begrensninger

Norge har ingen allmenn lovfestet minstelønn. Derfor er det ikke forbudt å lønne ansatte ti kroner timen.

Men det finnes unntak: Lov om allmenngjøring åpner for å lovfeste en minstelønn i enkelte bransjer og geografiske områder. Et eksempel er byggebransjen, der Fellesforbundet har fått gjennomslag for å allmenngjøre lønns- og arbeidsvilkår. Derfor er det ikke lov å lønne en ufaglært bygningsarbeider uten erfaring fra bransjen under 127,50 kroner per time. Faglærte skal ha 141,75 kroner timen. Alt under dette er lovstridig.

Et annet område der blant annet lønninger og arbeidstid er allmenngjort, er verftsbransjen.

Fram til 1. mai har det også vært forbudt å underbetale øst-europeere fra land som ble EU-medlemmer i 2004.

Stortinget vil fortsatt stille krav til arbeidere fra Romania og Bulgaria. Disse får bare jobbe i Norge hvis det er snakk om heltidsarbeid, og til lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn etter gjeldende tariffavtale, regulativ eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke.

Annonse
Annonse